Radar · Djurrätt

Vegoprodukter får egen tävlingsklass i nationell köttävling

Veganska produkter tävlar för första gången i Chark-SM i oktober.

Chark-SM i Göteborg brukar innebära ett frosseri i animaliskt kött. Men i år tillkommer en ny tävlingsklass. För första gången arrangeras SM i vegetariska charkprodukter.

Kategorin innebär både veganska och lakto-ovo-vegetariska produkter. De kommer att bedömas av en jury bestående bland annat av representanter från forskningsinstitutet Rise som provsmakar en mängd sorter och varumärken inom vegosegmentet.

– Det är naturligt för Chark-SM att utvecklas i takt med konsumenternas efterfrågan och det gör att vi nu utvecklat en ny vegoklass som komplement. Fokus ligger fortfarande på klassiska köttprodukter, men våra medlemmar kan tillverkningsprocesserna och kvalitet, vilket gör att många redan har utvecklat denna typ av produkter, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen i ett pressmeddelande.

Syre har tidigare berättat om hur många köttföretag i allt större utsträckning satsar på egna veganska produkter. Däribland hittas varumärket Peas of heaven som produceras av Karlssons chark i Härryda och veganska pastejer från Lönneberga. Till och med köttjätten Scan har gett sig in i leken.

Chark-SM går av stapeln – om allt går som det ska – den 22 oktober i Göteborg och arrangeras från och med i år av Kött- och charkföretagen och Tidskriften Kött och chark.