Radar · Basinkomst

Skottlands regeringschef: ”Tiden är inne för basinkomst”

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon anser att tiden är inne för basinkomst.

Diskussionen om basinkomst i Storbritannien har blossat upp i och med corona-pandemin. Nu vill Skottlands försteminister Nicola Sturgeon att en basinkomstplan godkänns av det brittiska parlamentet, skriver The Independent.

– Erfarenheterna av viruset och de ekonomiska konsekvenser som vi ser har fått mig att känna att tiden nu är rätt för basinkomst, betydligt starkare än tidigare.

Så sa Skottlands försteminister, alltså regeringschef, Nicola Sturgeon under den dagliga corona-briefingen på tisdagen.

– Av allt vi behöver tänka om kring är detta högt upp på listan, fortsatte hon.

Trots att Skottland är en självstyrande del av Storbritannien måste ett basinkomstförslag godkännas av det brittiska parlamentet. Hittills har stödet för basinkomst växt som ett alternativ till stödpaketet för att stävja de ekonomiska konsekvenser som coronapandemin haft på Storbritannien.

Premiärminister Boris Johnson har godkänt att frågan lyfts till diskussion men konsekvent nekat till att implementera en basinkomstplan som ersättning för andra sociala åtgärder. Istället har Johnson sagt att regeringen tittar på en tillfällig basinkomstvariant för att stötta arbetare under efterverkningarna av coronapandemin.

Skottlands försteminister hoppas kunna diskutera basinkomstfrågan i det brittiska parlamentet så snart corona-pandemin är över, enligt The Independent.