Radar · Politik

Nytt omstritt byte av polischef i Brasilien

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftar ett kontroversiellt byte av chefen för den federala polisens verksamhet i Rio de Janeiro.

Brasiliens federala polis kommer att få en ny chef för sin verksamhet i delstaten Rio de Janeiro, bekräftar Brasiliens president Jair Bolsonaro. Bytet är kontroversiellt då presidenten anklagas för att försöka blanda sig i polisens arbete, särskilt i Rio.

Beslutet om bytet har fattats av den nye högste chefen för Brasiliens federala polis, Rolando Alexandre de Souza. Han svors in i måndags i stor hast.

Bolsonaro ville först utnämna familjevännen Alexandre Ramagem som högste polischef, men utnämningen stoppades av en domare i Högsta domstolen.

Brasilianska medier noterar att de Souza har nära band till Ramagem.
Högsta domstolen har tidigare godkänt att en utredning granskar presidentens påstådda politiska inblandning i den federala polisens arbete.

Utredningen rör maktmissbruk, anklagelser som förts fram av förre justitieministern Sérgio Moro. Denne avgick sedan han anklagat Bolsonaro för att ha velat blanda sig i polisens arbete, främst då i Rio de Janeiro.

Det kontroversiella bytet av federala polisens chef för Rio de Janeiro lär läggas till åklagarens handlingar i utredningen om presidentens maktutövande.

Två av Bolsonaros söner, också de politiker, förekommer i två olika utredningar. Presidenten och sönerna har kallat utredningarna politiskt motiverade.