Radar · Miljö

Människan mer sårbar än vad forskare trott

Människan kan inte anpassa sig till en alltför hög värme och det finns en gräns för såväl djur som växtlighet.

Forskare uppger att de själva är chockade över resultaten i en ny studie om hur människan påverkas av jordens klimatförändringar.

– Siffrorna är häpnadsväckande. Jag tog bokstavligen och dubbelcheckade dem igen, berättar en av forskarna i den transnationella studien, Tim Lenton, från Exeters universitet till tidningen The Guardian.

Han fortsätter:

–Jag har tidigare studerat kritiska punkter för klimatet, siffror som brukar anses apokalyptiska. Men det här slår hårdare och visar mer direkt hur människans tillvaro hotas.

Vad är det då som gruppen av forskare från olika länder har fått fram som är så upprörande?

Klimatkrisen kommer att drabba oss hårdare, snabbare och på ännu bredare front än vad forskningen tidigare har trott.

En miljard människor på jorden kommer antingen att försöka fly från värmen eller försöka uthärda i en olidlig hetta. Och det här kommer att ske för varje ytterligare gradökning av den globala temperaturen.

Det visar studien Future of the human climate niche (Framtiden för den mänskliga klimatnischen) som nyligen har publicerats i tidskriften PNAS.

Alltför hett

Om miljöförstörande och temperaturhöjande utsläpp fortsätter att öka,  kommer områden, där för närvarande en tredjedel av världens befolkning bor, att vara lika heta som de hetaste delarna av Sahara inom 50 år, enligt forskarna.

Även vid en mycket optimistisk prognos vad gäller klimatförändrande utsläpp,  kommer 1,2 miljarder människor att hamna utanför den bekväma ”klimatnischen” och istället få mer av torka, vattenbrist och värme.

Författarna till studien uppger att de blev helt klubbade av resultaten eftersom de inte hade förväntat sig att vår art människan skulle visa sig vara så utsatt och sårbar.

Mänskligheten är särskilt känslig eftersom vi lever på land – som värms  snabbare än oceanerna. Den största, framtida befolkningsökningen kommer dessutom att ske i redan heta regioner, i Afrika och Asien.

Som ett resultat av de här demografiska faktorerna, kommer människor i Afrika och Asien att uppleva en reell temperaturökning på 7,5 grader när den globala temperaturen ökar med 3 grader.

Det här spår forskarna kommer att ske i  slutet av det här århundradet. Då väntas 30 procent av världens befolkning att leva i extrem värme – definierat som en medeltemperatur på 29 grader.

I dag är det temperaturförhållandet  extremt sällsynt utanför de mest brända delarna av Sahara. Men med en global uppvärmning på 3 grader till, beräknas  1,2 miljarder människor i Indien, 485 miljoner i Nigeria och mer än 100 miljoner i vart och ett av länderna Pakistan, Indonesien och Sudan att utsättas för olidlig hetta.

Enorm migration

Det här skulle innebära enorma strömmar av människor på flykt undan en förgörande hetta och ge svåra utmaningar vad gäller vatten och  livsmedelsproduktion.

– Jag tycker det är realistiskt att säga att en medeltemperatur på över 29 grader är olidlig. Då måste du flytta eller anpassa dig, säger en annan forskare bakom undersökningen, professor Marten Scheffer från Wageningens universitet i Nederländerna till tidningen The Guardian.

Men det finns gränser för anpassningen. De som har tillräckligt med pengar och energi kan till exempel använda luftkonditionering och kanske väljer att låta flyga in mat. Men sådana möjligheter har inte de flesta.

Marten Scheffer har tidigare studerat klimatet i regnskogar och på savanner. Och undrade vad resultatet skulle bli om han använde samma metod på människor.

– Vi vet att de flesta varelsers livsmiljöer är begränsade av temperaturen. Till exempel finns pingviner endast i kallt vatten och koraller endast i varmt. Men vi förväntade oss inte att människor skulle vara så känsliga. Vi ser på oss själva som mycket anpassningsbara eftersom vi använder kläder, värme och luftkonditionering. Men i själva verket lever de allra flesta människor – och har alltid gjort det – i en klimatnisch som nu rör sig som aldrig tidigare.

Han konstaterar:

– Det kommer att bli mer förändring under de kommande 50 åren än under de senaste 6 000 åren.

Forskarna i studien slår fast att deras resultat bör stimulera beslutsfattare att påskynda utsläppsminskningarna och arbeta tillsammans för att hantera migrationen:

Varje uppvärmningsgrad som kan undvikas kommer att rädda en miljard människor från att förlora den klimatnisch där de kan existera.

– Det är uppenbart att vi kommer att behöva en global taktik för att skydda våra barn mot potentiella och enorma sociala spänningar som de här väntade förändringarna kan innebära, sa en annan av forskarna, Xu Chi från Nanjings universitet i Kina, till tidningen The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV