Radar · Morgonkollen

EU-ledare i Balkan-träff

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel börjar bli van vid att hålla toppmöten via webben.

Nej, vi har inte glömt er. Mycket roligare än så blir inte budskapet från EU till grannarna på västra Balkan under kvällens webbtoppmöte. Fast coronabidrag ges i alla fall. Och stöd för regionens ”europeiska perspektiv”.

Ursprungligen var det tänkt att vårens toppmöte med de sex EU-sugna länderna Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien skulle äga rum i nuvarande ordförandelandet Kroatien i dagarna två.

Nu blir det bara en tidig kväll framför datorn för statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor.

Med tanke på coronakrisen är det ändå bättre än ingenting. Otaliga EU-möten har på sistone ställts in eller skjutits upp.

– Den goda nyheten är att toppmötet äger rum. Och den stora nyheten är de 3,3 miljarder euro som EU ger för att hjälpa i både kampen mot coronaviruset och de ekonomiska effekterna, säger Nordmakedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov i ett webbseminarium hos tankesmedjan EPC.

Långt till EU

Toppmötet har tre huvuddelar. EU ska berätta om sitt stöd i coronapandemin, mana till fortsatta reformer – ekonomiskt, juridiskt och demokratiskt – och även ännu en gång upprepa sitt stöd för regionens ”europeiska perspektiv”.

Det sistnämnda är EU:s tämligen återhållsamma sätt att försöka uppmuntra de sex länderna att fortsatt sträva mot EU, utan att för dens skull lova någonting. I framför allt länder som Frankrike, Nederländerna och Danmark finns annars starka politiska krafter mot alla tankar på ytterligare EU-utvidgning.

Något sådant är samtidigt inte aktuellt på många år. Visserligen förhandlar Montenegro och Serbien om EU-medlemskap sedan 2012 respektive 2014, men takten är långsam och ingen väntar sig några beslut förrän tidigast år 2025.

Får förhandla

Även Nordmakedonien har i år fått klartecken till att börja förhandla.

– Hela nationen är ivrig över att få komma igång, säger Nikola Dimitrov, som hoppas på en start inom några månader.

Albanien har också fått ett löfte, om än med krav på att först uppfylla diverse villkor.

Coronakrisen har samtidigt inte direkt skyndat på suget i EU om att utöka med fler fattiga länder från Östeuropa.

– Utvidgningsfrågan ligger just nu väldigt lågt bland EU:s prioriteringar, säger den kroatiske analytikern Senada Selo Sabic till nyhetsbyrån AFP.