Intro

Välkommen till dagens Syre!

Libanon befinner sig i den värsta ekonomiska krisen i modern tid och både inflationen och matpriserna skenar. Politiska kommentatorer menar att landet befinner sig i ett klasskrig och i fredags tände ytterligare en libanes eld på sig själv i en desperat aktion, utropande “Ett fritt och oberoende Libanon”.

På djurrättsfronten kan du läsa om bristerna på Guldfågelns slakteri som ser ut att kvarstå trots kritiken. Företaget är det enda storskaliga slakteriet i Sverige som fortfarande använder den omdebatterade metoden elbadsbedövning. Eftersom handlingarna från djurskyddskontrollerna är kraftigt sekretessbelagda är det dock svårt att få klarhet i hur situationen egentligen ser ut.

En positiv nyhet på området är att EU-parlamentet med ett nytt utskott växlar upp arbetet med unionens djurtransporter. En fråga som aktivister i Europa envist försökt lyfta genom återkommande kampanjer. Syre har pratat med utskottsledamoten Jytte Guteland (S) som kallar filmer hon sett i djurvälfärdsgruppen för ”en skräckupplevelse”. Hon ser det nu som sitt uppdrag att kommunicera denna verklighet till andra parlamentariker.

Trevlig läsning!