Radar · Djurrätt

Risk för fortsatt djurskyddsbrist hos Guldfågeln

Det är fortfarande oklart om Guldfågelns slakteri har förbättrat sin djurhållning.

De brister som tidigare uppdagats på Guldfågelns slakteri kan kvarstå. Organisationen Djurens rätt har begärt ut handlingar från djurskyddskontroller, men handlingarna är kraftigt sekretessbelagda och ger inga klara besked om djurhanteringen.

Guldfågelns slakteri på Öland har sedan 2018 vid flera tillfällen uppmärksammats för hur de behandlar och avlivar kycklingar. Bland annat är företaget det enda storskaliga slakteriet i landet som fortfarande använder sig av elbadsbedövning, om omdebatterad metod som går ut på att kycklingarna hängs upp i benen när de är vid medvetande. Deras huvuden doppas sedan ned i ett elektrifierat vattenbad, och om något i förfarandet klickar riskerar kycklingen att skållas levande.

I mars 2019 polisanmäldes Guldfågeln av Djurens Rätt för brott mot djurskyddslagen. För att ta reda på om företaget genomfört några förbättringar har Djurens rätt nu begärt ut handlingar från djurskyddskontroller som gjorts hos Guldfågeln under första kvartalet 2020. Handlingarna från både Länsstyrelsen och Livsmedelsverket är dock kraftigt sekretessbelagda vilket gör det svårt att få någon klarhet i hur verksamheten bedrivs.

– Vi har i dagsläget ingen aning om något faktiskt förbättrats för kycklingarna på Guldfågelns slakteri. Det är under all kritik att sådana här brister inte följs upp med en transparens så att konsumenterna får insyn i hur djuren faktiskt har det, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Brutna vingar till följd av ovarsam hantering vid transporter är också något som har drabbat kycklingarna i slakteriet. Dessa benbrott kan bidra till att upphängningen vid bedövningsmetoden blir än mer plågsam för djuret.
Djurens rätt riktar skarp kritik mot Guldfågelns val av tillvägagångssätt för bedövning och avlivning.

– Nu är det upp till Guldfågeln att bevisa att de tar ansvar för kycklingarna, de tidigare bristerna måste åtgärdas omedelbart och Guldfågeln behöver påbörja en utfasning av den kritiserade bedövningsmetod som används, säger Anna Harenius.

Peter Andersson är VD på Guldfågeln och han beklagar att Länsstyrelsen har valt att sekretessbelägga kontrollrapporten. Sedan 2018 har företaget  genomfört flera förbättringar, säger han.

– Vi har förbättrat våra rutiner och arbetat med utbildning av personalen. Sedan dess har vingskadorna minskat. 

Guldfågeln använder sig fortfarande av elbadsbedövning.

– Det är en väletablerad metod i Sverige och EU, men vi tittar också på nya metoder, säger Peter Andersson.

I oktober 2019 lade åklagaren ned förundersökningen som inleddes efter polisanmälan med hänvisning till att uppsåt inte går att bevisa, och att hanteringen är industriell. Djurens rätt begärde överprövning men även denna lades ned, och inte heller överprövning om sekretessbeläggning ger resultat.