Radar · Integritet

Regnbågsflagga och glass skapar reaktioner i Ryssland

Pride- eller regnbågsflaggan, som står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners rättigheter, skapades på 1970-talet av konstnären Gilbert Baker.

En Prideflagga hängande på USA:s ambassad i Moskva och glass i regnbågens färger fick Ekaterina Lakhova, ordförande för Rysslands union för kvinnor, att gå till attack mot vad hon kallar ”propaganda för icke-traditionella värden”, enligt ryska nyhetsbyrån RIA.

– Sådana saker kan göra våra barn vana vid den flagga som hängdes upp av ambassaden, säger Ekaterina Lakhova till RIA novosti rapporterar Reuters.

Enligt henne kan flaggan, glass och liknande produkter med regnbågsfärger ”ha en skadlig effekt på barn”.

– Det vore bra att bilda en kommission för att upprätthålla de värderingar som konstitutionen innehåller, säger Lakhova.

Den 25 juni inleddes Pridemånaden och då uppmärksammas allas rätt till ett liv fritt från hat, fördomar och förföljelse. Efter att Prideflaggan prydde väggen på den amerikanska ambassaden krävde ryska underhusets vice talman Petr Tolstoj en utredning av händelsen, som han kallade ett försök av främmande makt att lägga sig i Rysslands inre angelägenheter, enligt tidningen Novaja Gazeta.

Den ryske presidenten Vladimir Putin kommenterade i fredags under en videokonferens att ambassadens hyllning av Pride ”avslöjade något om de människor som arbetar där”.

– Det är dock ingen stor sak. Vi har talat om detta många gånger och vår ståndpunkt är klar, säger han till RIA novosti rapporterar Reuters.

År 2013 undertecknade Putin en kontroversiell lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” riktad till unga. Men han säger att människor i Ryssland inte diskrimineras på grund av sexuell läggning.

– Vi antog en lag som förbjuder propaganda av homosexualitet bland minderåriga. Än sen då? Låt människor växa upp, bli vuxna och sedan bestämma sina egna öden, säger Putin.

Enligt kritiker har lagen använts flera gånger för att gripa hbtq-aktivister och förbjuda Prideevenemang.

I fredags undertecknade Putin även ett författningstillägg och i ett av tilläggen fastslås att äktenskapet enligt lag ska definieras som en relation mellan man och kvinna.