Radar · Migration

Migrationssamtal har brakat samman

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M).

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har brutit samman. Det uppger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard för TT.

Migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna har misslyckats.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöpartiet framför en hållbar och realistisk migrationspolitik. Det visar sig att S inte ens kan ställa sig bakom ett volymmål som innebär en minskad invandring till Sverige jämfört med i dag, säger Maria Malmer Stenergard.

TT: Men kunde ni inte gå med på Socialdemokraternas förslag på mål?

– Det visade sig att när man räknade på det förslaget så skulle man få precis samma nivå på invandring till Sverige som i dag.

Flera orsaker

TT: Var det på grund av volymmålet som förhandlingarna nu är slut?

– Det var en rad faktorer som gjorde att vi inte kom överens. Vi har konstaterat att det inte går att mötas eftersom S valt att i stället stå upp för Miljöpartiets orealistiska politik, säger Malmer Stenergard.

– Vi var beredda att kompromissa för att nå en överenskommelse om en långsiktig stram politik, men det var uppenbart att S saknade vilja.

Hela migrationskommittén med samtliga åtta riksdagspartier ska i morgon åter träffas. Malmer Stenergard räknar med att kommitténs sekretariat då kommer att lägga fram ett förslag till migrationspolitik inför partierna.

– Vi kommer att ta ställning till de förslag som sekretariatet kommer att lägga fram på bordet i morgon och de som vill stå bakom en stramare politik kommer vi att ansluta oss till, säger Malmer Stenergard.

Löfven beklagar

Statsminister Stefan Löfven beklagar att förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om migrationspolitiken brutit samman.

”Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även moderaterna ingår”, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

”Vi socialdemokrater har varit beredda att ta ansvar och kompromissa för att åstadkomma en sådan. Även Liberalerna och Centerpartiet har bidragit konstruktivt i förhandlingarna, tagit ansvar och försökt hitta lösningar.”

Enligt Löfven är det Moderaterna som satt sig på tvären och inte velat kompromissa:

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, säger Löfven

Enligt statsministern kommer förhandlingarna att fortsätta.

”Vi kommer nu att fortsätta att arbeta i kommittén för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten. Vi är övertygade om att det går att åstadkomma en sådan. Vi vill ha fortsatta förhandlingar med de partier som är intresserade av det”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV