Energi

Dagens datum: 6 juli

Malawis president Lazarus Chakwera.

I dag har Esaias och Jessika namnsdag.

Esaias är en grekisk form av hebreiskans Jesajah, ”Jahve hjälper”. Namnet är bibliskt och har funnits i svenskan sedan 1600-talet, men är mycket ovanligt. Färre än 400 personer heter Esaias, runt 100 har det som första förnamn, med medelåldern 14.

Jessika – och det mer vanliga Jessica – har troligen sitt ursprung i Shakespearepjäsen ”Köpmannen i Venedig”, där dottern till Shylock heter så. Möjligen är det bildat av ett bibliskt kvinnonamn som i bibelöversättningar från Shakespeares tid återgavs Jesca; på svenska: Jisca, Första Moseboken 11:29. Namnet blev vanligt först på 1970-talet. Omkring 28 400 bär det, cirka 23 100 kallas så, med medelåldern 37.

I dag firar Malawi sin nationaldag till minne av självständighetsdagen 1964. Då släppte Storbritannien sin koloni Nyasaland fritt. Landet vid Malawisjön i det inre av Afrika hade under 1800-talet kommit under britternas kontroll.

Ur historien

Neurosedynskandalen

För 50 år sedan, 1970, fastställde Stockholms tingsrätt skadeståndet till 100 svenska neurosedynskadade barn. Läkemedelsbolaget Astra skulle betala 600 000 kronor varje år för de drabbade att dela på. Astra hade tillverkat det skadliga lugnande läkemedlet Neurosedyn som barnens mammor tagit under graviditeten. År 2005 beslutade regeringen att 97 personer födda 1959–1963 och som hade drabbats av neurosedynskador skulle få 500 000 kronor vardera.

Tyska tåg genom Sverige

För 80 år sedan, 1940, gick den svenska samlingsregeringen med på tysk transitering av militär personal till Norge genom Sverige. Det förenklade för Nazityskland att upprätthålla ockupationen av vårt grannland, och är en av de mest kritiserade svenska eftergifterna gentemot nazisterna. Men det anses samtidigt vara ett av de beslut som räddade Sverige undan kriget.

Greta Garbo och Mauritz Stiller poserar inför resan över Atlanten
Greta Garbo och Mauritz Stiller poserar inför resan över Atlanten. För 95 år sedan anlände de till USA.Foto: TT.

Stiller och Garbo till New York

För 95 år sedan, 1925, kom filmregissören Mauritz Stiller och skådespelaren Greta Garbo till New York. Målet var Hollywood. De hade uppvaktats av Metro-Goldwyn-Mayer, som köpt över de främsta europeiska filmskaparna. Greta Garbo blev senare en av Hollywoods stora stjärnor.

Jennifer Saunders föddes

För 62 år sedan, 1958, föddes den brittiska skådespelaren, komikern och manusförfattaren Jennifer Saunders. Med sin parhäst, komikern Dawn French, har hon gjort populära tv-shower som ”French and Saunders”. För tv-publiken i Sverige är hon förmodligen mest känd som den vårdslösa och lyxsugna pr-agenten Edina Monsoon i komediserien ”Helt hysteriskt”.

49 år sedan Satchmo dog

För 49 år sedan, 1971, avled den 70-årige amerikanske jazzmusikern Louis Armstrong. ”Satchmo”, som han kallades, brukar räknas som jazzens främste trumpetare. Han slog igenom som kornettist med King Olivers Creole Jazz band 1922. Av alla hans egna orkestrar är nog Hot Five, Hot Seven och All stars de mest kända. När han sjöng visade han prov på en särpräglat skrovlig röst.