Krönikor

Bär mask om du bryr dig

Löfvén har blivit Sveriges Trump. Ensam mot en samlad världsexpertis vägrar de båda herrarna rekommendera masker, eller ens visa sig med mask på bild och därmed föregå med gott exempel. 

”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna”, skriver Folkhälsomyndigheten, fortfarande i dag, efter att världen svängt helt. 

Den 5 juni ändrade WHO sina guidelines för bärande av enklare masker, av tyg eller papper, i syfte att skydda andra. De gjorde det bland annat efter att forskare från Stanford och även andra universitet kommit fram till att de hjälper. Miljarder människor världen över, i Ostasien, USA, större delen av EU, Indien och även andra länder, lever under antingen starka rekommendationer eller också direkt tvång att bära mask när man är i kontakt med folk utanför familjen, framför allt inomhus.

Svenska experter har därför med fog ifrågasatt Sveriges folkhälsomyndighet som envist står fast vid att de inte behövs. Till skillnad från Norge och Finland har vi ett utbrott här. Ett stort antal nya fall upptäcks varje vecka. Men istället för att göra allt som går för att skydda varandra har FHM fortfarande kvar text från 3 april på sin webbsida om att man inte smittar när man inte har symptom (uppemot 40 procent smittade har inga symptom, och de smittar, och närmare hälften av alla som smittas gör det från människor som känner sig friska).

”Om man bär mask kan de virala partiklarna förflytta sig 1,5 meter bort. Om man inte gör det kan de flyta tio meter genom luften, och leva kvar där i upp till 30 timmar”, säger Amy Price. I Sverige tillämpar vi en meters avstånd i köer. Hur bra tror du det funkar utan mask?

Själv äger jag tolv tygmasker, och jag har en eller två i handväskan, och tar på den när jag är inomhus, i affärer, pendeltåg, sjukhus, trapphus eller andra lokaler där det är svårt att hålla avstånd eller där droppar kan stanna kvar i luften och smitta dem som kommer dit efter mig. 

Ett argument mot masker är att maskanvändning leder till falsk trygghet, där folk med mask väljer att komma varandra nära i situationer där de annars inte hade gjort det. Den sortens pop-psykologi-slutsatser är svåra att peta hål på, för ingen vet ju egentligen, så det går inte att bevisa att de har fel.

Men för mig är det lite som att säga att vi borde avstå från bilbälten eftersom folk annars kör slarvigt. Och man kan lika gärna dra slutsatsen att masker påminner om att livet inte är normalt, och att vi ska hålla avstånd. När jag går med mask på drar sig folk undan. Avstår från att kliva in i hissen, backar när jag ska passera. För de vet ju inte om jag är sjuk, skör eller rabiat. 

Jag är inte vare sig sjuk eller skör. 

Men det kanske ivrigast framförda motargumentet är tron på medmänniskors inneboende inkompetens: man petar på masken och i ansiktet, och sedan smittar man andra den vägen, menar de. Anekdoter saknas inte. Massor med folk har sett någon bära mask och flytta runt den och enligt deras logik är det då sämre för omgivningen än det varit utan mask.

Men till och med FHM håller med om att det är en avsevärt mindre risk för smittspridning genom att två personer, en smittad och en frisk, vidrör samma yta, och den sköra kan skydda sig genom att bära handskar, undvika att ta i ansiktet och sprita sig eller tvätta händerna. Ytkontakt är lätt att undvika. Det enda sättet hen kan skydda sig mot droppar i luften är att bära N95-mask, och de räcker inte till alla, de behövs i vården, och de är svåra att andas genom.

Det är teoretiskt möjligt att smitta på grund av maskanvändning, men det är långsökt. Fullt jämförbart med bilbälten eller kikhostevaccin. De räddar enorma mängder liv årligen, och tar några få.

Och den som inte vill lyssna till forskning och experter kan istället läsa statistik. I länder där man av kulturella skäl snabbt och utan prestige lyckats sätta masker på nästan hela befolkningen, som Japan, Sydkorea och Hongkong, har antalet dödsfall, trots hög trångboddhet, varit extremt lågt. 

Den som vägrar att använda mask inomhus utanför hemmet måste vara så toksäker på att majoriteten av världens samlade expertis samt tillgänglig statistik har fel att den är beredd att riskera att döda sina medmänniskor för den övertygelsen. 

I USA har maskmotståndet blivit en symbol för Trumpväljarna – hans supportrar är i princip de enda som fortfarande står emot och har fått för sig att masker är ett liberalt hoax och att riktiga karlakarlar står emot. Men när övriga, framstående republikaner och till och med Fox News till slut sagt ”wear the damned mask” har Trump motvilligt delvis behövt ge sig. Dock inte utan att först ordna rallies där alla satt som packade sillar utan mask.

I Sverige har vi istället Löfvénsupportrar som ivrigt hävdar att så länge ledaren och Tegnell vägrar bära mask tänker de minsann heller inte göra det, trots att tjogtals fortfarande dör här varje dag och vi ligger rekordhögt i världsligan över döda per capita. Det är en skam och en tragedi. Den enda rimliga förklaringen är prestige och ovilja att erkänna att man hade fel. 

Vi behöver skydda våra sköra när de folkvalda vägrar. Köp en mask, och bär den inomhus utanför hemmet. Wearing is caring!

Trumps förtroendesiffror är rekordlåga.

Hans tal både 3 och 4 juli syftade nästan enbart till att sprida hat mellan hans vita väljarbas och resten av befolkningen.