Energi

Almedalsminne: Varför arbetar vi?

Årets politikervecka i Almedalen ställdes in på grund av pandemin. Vi på Syre tycker det är tråkigt. Syregården i Visby har varit ett roligt och spännande sätt för oss att möta våra läsare och att hitta nya. Genom åren har vi arrangerat massor av diskussioner, föreläsningar och möten kring de ämnen som engagerar oss.

Många av dessa arrangemang finns dokumenterade som videor och många ämnen är fortfarande aktuella.  Djurrätt, basinkomst, drogpolitik och antirasism är bara några av ämnena som avhandlas i dem. Vi har samlat dem på vår hemsida för den som får akut Almedalsabstinens eller bara vill förkovra sig.

I dag påminner vi om en diskussion om varför vi arbetar. Alla partier har de senaste 30 åren tävlat om vem som kan skapa flest jobb. Under samma period har vi fördubblat produktionseffektiviteten och arbetslösheten har ökat, oavsett färg på regeringen. Gör automatiseringen att vi kan jobba mindre, och ska vi i så fall hitta på nya jobb eller bara slappa?

Medverkande

Hannah Lemoine, basinkomstdebattör och krönikör på Syre och Carl Schlyter dåvarande riksdagsledamot (MP). Moderator: Lennart Fernström.

Se mer på vår hemsida

Varje dag under veckan som kommer tipsar vi om andra videor från Syregården, men den som är nyfiken på andra ämnen än basinkomst kan själv botanisera bland videorna på vår hemsida.

Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen
Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen.