Radar · Politik

Tysk delstatspakt med ytterhögern faller

AFD:s ordförande i Thüringen, till höger, skakar hand med liberala FDP:s Thomas Kemmerich i samband med att den senare blev vald till ministerpresident i delstaten under onsdagen.

Den nyutnämnde ministerpresidenten i den tyska delstaten Thüringen avgår efter skarp kritik mot att han låtit sig komma till makten med stöd av främlingsfientliga AFD. Bland andra förbundskansler Angela Merkel har reagerat starkt på samarbetet.

– Detta är oförlåtligt och resultatet måste upphävas, kommenterade Merkel vid en presskonferens under ett pågående besök i Sydafrika.

Det överraskande valet av Thomas Kemmerich, från liberala FDP, till den högsta politiska posten i Thüringen möjliggjordes av att både Merkels kristdemokratiska CDU och AFD ställde sig bakom honom i en omröstning i delstatsparlamentet. Det är första gången en ministerpresident låtit sig komma till makten med stöd av AFD – ett brott mot den konsensus som rått bland etablerade partier sedan andra världskriget om att inte samarbeta med ytterhögerpartier.

– Det här var en dålig dag för demokratin, sade Merkel.

Kemmerich backar

Hon tillade att de lokala CDU-företrädarna brutit mot partiets grundläggande värderingar och att de inte kan ingå i en delstatsregering under Kemmerich ledning.

Och redan under torsdagseftermiddagen vek sig Kemmerich själv för den häftiga kritiken och meddelade att han ämnar avgå.

– Vi har beslutat att söka ett upplösande av delstatsparlamentet, säger han under en presskonferens.

– Vi vill ha nyval för att tvätta bort fläcken från AFD:s stöd för ministerpresidentposten.

Demonstrationer

Nyheten om hur han kommit till makten fick tusentals människor att demonstrera i bland annat Berlin, Frankfurt och Thüringens delstatshuvudstad Erfurt sent på onsdagen.

AFD företräds i Thüringen av Björn Höcke, som väckt starka känslor genom att bland annat uttala sig nedlåtande om Förintelsemonumentet i Berlin.

CDU:s ledare i delstaten, Mike Mohring, slog under onsdagen ifrån sig kritiken om att ha släppt in AFD i värmen och sade att hans parti inte kan ta ansvar för hur andra partier väljer att rösta.