Radar · Morgonkollen

Trump friad i historisk riksrätt

Senaten i USA:s kongress röstade på onsdagen för att fria president Donald Trump i riksrättsprocessen.

Den historiska riksrättsprocessen mot Donald Trump slutade som väntat i ett frikännande. ”Seger”, kommenterar USA:s president själv på Twitter.

I alfabetisk ordning och i två separata voteringar – en för varje åtalspunkt – röstade senatorerna genom att resa sig och deklarera ”skyldig” eller ”icke skyldig”

– Senaten bedömer att den åtalade, Donald Trump, USA:s president, inte är skyldig, bekräftade högsta domstolens chefsdomare John Roberts, som agerat ordförande under riksrättsförhandlingarna, sedan rösterna sammanställts.

Demokraterna anklagade Trump för att ha fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, Trumps potentielle rival i höstens presidentval. De formella riksrättsanklagelserna var maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Efter att ha meddelat det frikännande utslaget gav Roberts sig själv ordet. Chefsdomaren tackade, till synes en smula lättad att processen var över, senatorerna för det stöd han fått.

– Jag vill tacka Demokraternas minoritetsledare och Republikanernas majoritetsledare för det stöd jag fick medan jag försökte utföra illa definierade uppgifter i en ovan miljö.

Romney revolterade

Senatens utslag var väntat. Att fälla, och därmed avsätta, presidenten hade krävt två tredjedelars majoritet. Samtidigt har Republikanerna 53 av senatens totalt 100 platser.
Av de republikanska senatorerna valde bara en att bryta partilinjen: Mitt Romney.

Det var ingen överraskning att just Romney tog steget. Michigansenatorn har stöttat flera av Demokraternas ansträngningar under processen.

– Presidenten är skyldig till ett förfärligt missbruk av allmänhetens förtroende, sade Romney inför senatens omröstning.

Han tillade att korrumpering av ett val för att själv behålla makten är det kanske mest kränkande och destruktiva sveket mot ett edsvuret uppdrag som han kan tänka sig.

Romney röstade dock bara för att fälla för maktmissbruk, medan han ansåg att presidenten skulle frias för att ha försvårat kongressens arbete.

Trump: Seger för landet

En stund efter att riksrättsförhandlingarna ajournerats i senaten kommenterade huvudpersonen Trump själv kortfattat frikännandet, genom att beskriva det som en triumf och förklara att han har mer att säga om saken.

”Jag kommer att göra ett uttalande i morgon klockan 12 i Vita huset för att diskutera vårt lands SEGER över riksrättsbluffen!”, skriver presidenten på Twitter.

Tredje i USA:s historia

Hela riksrättsförfarandet har pågått sedan i september och onsdagens omröstning i senaten markerade slutet för den tredje riksrättsrättegången i USA:s historia.

Tidigare har presidenterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blivit formellt anklagade av representanthuset, men sedan friats av senaten.

Detta är dock första gången någonsin som en president som ställts inför riksrätt kandiderar för omval.