Radar · Integritet

Samers rättigheter på tapeten efter dom

Den samiska flaggan antogs vid samekonferensen i Åre 1986.

I dag infaller Samernas nationaldag och firandet inträffar endast två veckor efter avkunnandet av den historiska dom där Girjas sameby vann mot svenska staten och nu ensamma får bestämma om jakt- och fiskerättigheter i området.

Datumet den 6 februari hedrar minnet av det första samiska landsmötet 1917 i Trondheim, då samer för första gången samlades över nationsgränserna för att diskutera gemensamma frågor, enligt Samiskt informationscentrum.

Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ska delta i firandet på Jokkmokks marknad, bland annat träffa Sametingets styrelse samt Jåhkågaska och Sirges sameby för samtal om rennäringens förutsättningar och utmaningar, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Forskare: "Domen får jättestor betydelse för oss"

För två veckor sedan kom domen på en tio år lång tvist där Högsta domstolen, HD, slog fast att Girjas sameby och inte staten har upplåtelserätt till småviltjakt och fisk i området. Domen har en stor betydelse även utanför det samiska samhället, enligt Malin Brännström, forskare vid juridiska institutionen vid Umeå universitet.

– Jag tror att den här domen kommer att få jättestor betydelse för oss rättsvetare. När vi sitter och analyserar vad samiska rättigheter är så har vi ju vi fått en helt annan pusselbit nu i hur vi ska beskriva de här rättigheterna. Det gäller framförallt vad begreppet urminnes hävd betyder och styrkan i rättigheterna, säger hon i ett pressmeddelande.

2009 arbetade hon med att förbereda Girjas samebys stämning på Svenska samernas riksförbund, SSR.

– Den här domen lägger tydligt fast rättsläget. Det är Girjas sameby som har jakt- och fiskerättigheterna ovan odlingsgränsen på det här området och därmed är det samebyn som ska upplåta dessa rättigheter.

Samerepresentant: Ändra politik eller rättslig väg

Efter domen har fler samebyar öppnat för att stämma staten, enligt P4 Norrbotten.

– Om inte politiken ändras och vi får det, så ser jag inget annat att val än att byarna får gå den rättsliga vägen. Det betyder en stor miljonkostnad för staten, säger Kjell-Åke Pittsa, ordförande för samebyn Unna tjerusj, till Sveriges radio.

Malin Brännström beskriver domen som ”ett otroligt juridiskt hantverk där domstolen verkligen gått igenom alla frågor från grunden”.

– Det här är fört utifrån SSR:s horisont som ett pilotfall för att också sen kunna få prejudicerande verkan för andra områden och då HD skriver om det här så förklarar dem också att det går att dra paralleller till andra områden. Den kan få verkan för andra samebyar och vi sitter nu och analyserar hur mycket växlar andra samebyar kan dra på det här.

Charlotte Wester

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV