Radar · Djurrätt

Infekterad konflikt mellan tigrar och människor i Goa

Konflikten mellan tigrar och människor i Goa har förvärrats av att den lokala regeringen vägrar erkänna deras närvaro – något som bland annat har lett till att boskap dödats.

Indien förnekar att det finns tigrar i Goa, samtidigt som premiärministern stolt uttalar sig om de växande bestånden. Goa är beroende av turism, att bygga fastigheter och naturen exploateras därmed på tigrarnas bekostnad.

Indiens premiärminister Narendra Modi hävdade nyligen att Indien nu har ”ett av de största och säkraste habitaten av tigrar”. Uttalandet följde efter att antalet tigrar ökat till nära 3000 djur, en tredjedel mer än för bara fyra år sedan, skriver The Guardian. Det innebär en ökning med 33 procent. De växande tigerbestånden har hävdats vara en av de största framgångssagorna för miljön i Indien.

Tigrar dokumenterades för första gången officiellt i Goa 2002. Lokala jägare uppskattar att det idag finns mellan fem och tio djur i området. Men både lokalbefolkningen och lokala politiker förnekar aktivt att tigrar finns i området. Nyligen hittades en tigerhona och hennes tre ungar döda efter att ha druckit förgiftat vatten. Händelsen kan enligt Santosh Kumar, chef för vilda djur på skogsavdelningen i Goa, tvinga fram förändring och få regeringen att agera för första gången på 20 år.

Aktivister i Goa menar att anledningen till att myndigheterna vill tala tyst om tigrarna är för att undvika att behöva upprätta ett reservat, eftersom det skulle sätta käppar i hjulet för industrier och rika markägare.

– Den federala regeringen i Goa har försökt att tysta ned förekomsten av tigrar under åtminstone de senaste 40 åren av det enkla skälet av gruvdrift och fastigheter, säger aktivisten Abhijit Prabhudesai till The Guardian.

En lokal kvinna som The Guardian pratar med förnekar att det finns tigrar i området. Hon har aldrig sett någon, uppger hon för den brittiska tidningen. Detta trots att hennes ko enligt lokala rapporter blivit dödad av en tiger natten innan. Motståndet mot ett naturreservat för att skydda tigrarna i Goa, som anses vara viktiga för det framtida beståndet, är starkt.

Propaganda från politiker

Aktivisten Abhijit Prabhudesai menar att den federala regeringen i Goa har spridit sin propaganda bland lokalbefolkningen för att få över dem på sin sida gällande förekomsten av tigrar och ett eventuellt reservat. Goa består av 60 procent av skog, men enbart 33 procent är skyddad – vilket betyder att naturen fortsätter exploateras.

Om ett reservat skulle upprättas kommer 31 bybor som bor i gränsområdet till det område som skulle bli ett reservat behöva flytta, och erbjudas kompensation. Fem män som anklagades för att ha dödat de fyra tigrarna menar samtidigt att de lidit av konsekvenserna av tigrarnas närvaro i många år utan att regeringen gör något. Boskap attackeras och tigrarnas närvaro kan vara skrämmande – något som gör att vissa överväger att döda de sällsynta tigrarna i ren desperation.

Få ville när The Guardian var i Goa tala högt om tigrarnas närvaro. En av de få som uttalade sig berättade att:

– Lokala ledare och tjänstemän säger att när vår boskap attackeras av tigrar så ska vi inte prata högt om det, och om någon frågar, ska vi säga att vi aldrig har sett en tiger i närheten. De senaste fem åren har fler attacker inträffat eftersom tigrarna kommer ner till byn för att dricka vatten, säger den 65-åriga lokalbon.