Radar · Utrikes

Omtvistat tempelbygge provocerar muslimer

Indiens premiärminister Narendra Modi utför en ritual under ceremonin som inledde tempelbygget i Ayodhya.

I guldfärgade kläder invigde Indiens premiärminister det nya hindutempel som av delar av befolkningen ses som en ren provokation. Templet byggs på platsen där hinduer förstörde en moské 1992 – och invigs på årsdagen av upphävandet av Kashmirs självstyre.

Med pompa och ståt invigde Narendra Modi på onsdagen starten av det omfattande tempelbygget i indiska Ayodhya. Iklädd en guldfärgad, traditionell indisk kurta och omgiven av lovsjungande präster sade sig premiärministern vara tacksam över att få se ”historia skrivas”.

– Miljoner indier kan knappt tro att den här dagen kommit, sade Modi i sitt invigningstal enligt al-Jazeera.

Religiösa upplopp

Platsen för tempelbygget i delstaten Uttar Pradesh ses av hinduer som guden Rams födelseplats, men på 1500-talet uppfördes den muslimska Babrimoskén just där. Moskén förstördes 1992 när närmare en miljon hinduiska aktivister rev den i stort sett med sina bara händer, vilket blev startskottet för religiöst präglade upplopp som kostade 2 000 människor livet – de flesta av dem muslimer.

Vissa muslimer fruktar att nybygget kan fungera som drivkraft för hindunationalister att rikta in sig på två andra stora moskéer i Uttar Pradesh, skriver al-Jazeera.

Dessutom skedde invigningen symboliskt på årsdagen av Indiens delvisa upphävande av självstyret i den indiskhållna delen av Kashmir, Indiens enda region med muslimsk majoritet. Under årsdagen höll indiska myndigheter Kashmir i ett järngrepp med militär närvaro och begränsningar i folkets rörlighet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Förtryckare"

Både Indien och Pakistan gör anspråk på Kashmir, vilket lett till årtionden av spänningar och våldsamma konflikter länderna emellan.

– Än en gång står Indien exponerat för omvärlden som en förtryckare och angripare, sade Pakistans premiärminister Imran Khan i ett uttalande på onsdagen, enligt AFP.

På tisdagen uppgav pakistansk militär att indiska trupper skjutit över gränsen och dödat en ung kvinna. Anklagelserna har inte bemötts av Indien.

Fakta: Hindunationalism

• Tanken om en etniskt homogen hindustat formulerades redan på 1920-talet, då den typen av idéer var mer accepterade. Ideologin, hindutva (som betyder ungefär ”hinduiskhet”), växte strax före Indiens självständighet från Storbritannien för att efter självständigheten tappa i popularitet för att återigen växa sig stark från mitten av 1980-talet. Ur den rörelsen är Narendra Modis parti BJP sprunget.
• I hindutva-ideologin ses hinduiskhet som en given del av indisk identitet och muslimer och andra religiösa minoriteter ses som avvikande.
• Hindutva lever genom den enorma hindunationalistiska och konservativa rörelsen som kallas Sangh Parivar, som utgörs av organisationer på många nivåer i det indiska samhället. En av Sangh Parivars främsta organisationer är Modis parti BJP.
• I takt med att BJP:s makt vuxit har intoleransen i det indiska samhället ökat, framför allt mot minoriteter som muslimer och kristna men också mot daliter (lågkastiga) och oppositionella. Trakasserierna mot muslimer i det så kallade hindibältet (kobältet) i norra Indien har blivit fler och lynchningar av personer som handlar med nötkött har förekommit.
• Många gånger är förövarna BJP-anhängare, enligt Human rights watch, som skriver ”att myndigheterna inte utreder attacker, samtidigt som de förespråkar hinduisk överhöghet och ultranationalism, har spätt på våldet”.
• Akademiker eller aktivister av olika slag som framfört kritik mot regeringen vittnar om ökade politiska påtryckningar, och kritik har förekommit om politisk inblandning vid domstolar och även mot centralbanken.
• Den indiska politiska oppositionen, som främst består av Kongresspartiet som länge ledde Indien, är i dag stukad.
Källa: Landguiden/Ui, HRW, UU