Energi

Dagens datum: 6/8

En krigskorrespondent står i Hiroshimas ruiner bara några veckor efter atombomben.

I dag har Alfons och Inez namnsdag.

Alfons är västgotiskt och sammansatt av ord som betyder kamp, ivrig eller tapper. Visigoterna tog det till Spanien och 14 spanska kungar har hetat Alfons. Till Sverige kom det i början av 1800-talet. Omkring 3 400 heter Alfons, runt 1 800 kallas så, med medelåldern 14.

Inez (även stavat Ines) är den spanska formen för Agnes, som kommer från ett grekiskt ord för kysk. Namnet kom hit på mitten av 1800-talet. Cirka 11 300 personer heter Inez eller Ines. Omkring 6 480 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 36.

I dag är det internationella dagen för frisk andedräkt. Ge dina tänder lite kärlek och några extra tag med tandborsten, och lägg grunden för en frisk munhälsa resten av året.

Ur historien

För 70 år sedan, 1950, förlorade Åsele sina sista åtta stugor i kyrkstaden, då området drabbades av en våldsam brand som ödelade de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna.

För 130 år sedan, 1890, användes i Auburnfängelset i delstaten New York i USA elektriska stolen för första gången. Den dödsdömde William Kemmler spändes fast med remmar, elektroder fästes mot hans huvud och ben innan elektriciteten slogs på. Än i dag används avrättningsredskapet i flera av USA:s delstater.

Efter 33 år löstes mysteriet med vad som hänt Andrées polarexpedition. Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel hade 1897 försvunnit efter att ha försökt nå Nordpolen med luftballong. För 90 år sedan, 1930, fann en norsk expedition av en slump det sista lägret på den arktiska Vitön. Det framkom att luftballongen havererat och deltagarna efter tre månaders isvandring nått Vitön, där de dog.

90...

… procent av all bebyggelse förstördes för 75 år sedan, 1945, när USA fällde världens första atombomb över Hiroshima i andra världskrigets slutskede. Cirka 200 000 människor dödades vid nedslagen i Hiroshima och Nagasaki.

Födelsedagar

För 47 år sedan, 1973, föddes tv-kocken Tina Nordström. Hon är en av Sveriges mest populära tv-personligheter. Hon har att brås på eftersom både hennes far och mor har drivit krog. Hon har lagat mat med Tomas Tengby, rest genom Sverige med nedslag på olika platser där det lagas mat och visat svensk matlagning i internationella program. Dessutom har hon gett ut kokböcker, varit med i ”Allsång på Skansen” och vunnit dansprogrammet ”Let’s dance” i tv.
 
För 82 år sedan, 1938, föddes skådespelaren Helge Skoog. Han har jobbat länge på Stockholms Stadsteater och blivit soppteaterns främsta företrädare genom sitt engagemang i Klara Soppteater. Han har även ägnat sig åt teatersport under sin 40-åriga skådespelarkarriär. I tv har han bland annat gestaltat Ture Sventon och deltagit i ”Parlamentet”. I den uppmärksammade tv-serien ”Kommissionen” (2005) var han polismästaren Sigvard Borg. För många är han också en bekant berättarröst i TV4:s ”Halv åtta hos mig”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV