Radar · Utrikes

Brasilien närmar sig 100 000 dödsfall i covid

Brasiliens president Jair Bolsonaro har gång på gång underminerat faran med coronaviruset.

Fem månader efter att ha registrerat sitt första coronafall i landet närmar sig Brasilien i rask takt den dystra siffran på 100 000 dödsfall i covid-19. ”Det är en tragedi, en av de värsta som Brasilien någonsin har genomlidit”, säger sociologen Celso Rocha de Barros.

Det första fallet i Brasilien upptäcktes i São Paolo den 26 februari. Det första dödsfallet registrerades 16 mars.

– Vid det laget höll Brasilien fortfarande bara på att förbereda sig för att hantera pandemin, säger Paulo Lotufo, epidemiolog vid universitet i São Paolo.

Sedan dess har president Jair Bolsonaro gång på gång underminerat faran med pandemin. Han har fördömt ”hysterin” kring viruset och raljerat mot lokala beslut om virusbegränsningar, med argumentet att den ekonomiska skadan skulle vara värre än sjukdomen.

Tongångarna var de samma även efter att han själv hade haft sjukdomen.

– Nästan alla kommer att få det så småningom. Vad är ni rädda för? Det är bara att gå igenom det, sade han efter att han lämnat isoleringen.

Samtidigt fortsatte viruskurvan och dödstalen att stiga. Nu närmar sig landet tre miljoner konstaterade fall.

De senaste veckorna har kurvan hamnat i en platåfas, men på en hög nivå – Brasilien har registrerat runt 1 000 dödsfall varje dag under en månads tid.

I onsdags hade över 97 000 människor bekräftats döda.

Domingos Alves, medicinsk statistiker vid universitet i São Paolo, beräknar att Brasilien kan nå 200 000 dödsfall i mitten av oktober om trenden fortsätter.

– Men jag är rädd att det kan ske ännu tidigare, eftersom infektions- och dödlighetskurvan sannolikt kommer att accelerera de kommande veckorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV