Radar · Politik

Bidens klimatpolitik hyllades – nu ska fossillobbyist hjälpa honom vinna

Joe Bidens ifrågasätts för sitt samarbete med Ken Salazar som har band med fossilindustrin.

Joe Biden har skärpt sin klimatpolitik och fått beröm av miljörörelsen. Nu möts han åter av kritik – för att ha knutit till sig en rådgivare med band till fossilindustrin.

Under sommaren har Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skärpt sina klimatmål.  Som svar på coronakrisen har han lovat att pumpa in tusentals miljarder i förnybar energi, järnvägar och energieffektiviseringar.

Även om Biden kritiseras exempelvis för att han inte vill förbjuda fracking, som används för att utvinna skifferolja, har han fått försiktiga applåder från miljöorganisationer. Bland dem finns Sunrise movement som stöttade Bernie Sanders och tidigare gett Bidens klimatpolitik underkänt.

Nu ifrågasätts Bidens trovärdighet från flera håll, rapporterar Huffington post. Skälet är att han i juni utsåg den tidigare lobbyisten Ken Salazar bland dem som ska ingå i den grupp som vid en valseger ska förbereda övertagandet av presidentposten. Några veckor senare utsågs Salazar också till en av ledarna för en grupp inom Bidenkampanjen som vänder sig till väljare med latinamerikansk bakgrund.

Salazar var Obamas minister med ansvar för naturresurser under dennes första tid vid makten. Bara två månader efter att han lämnade administrationen anställdes han av PR-firman WilmerHale som då företrädde oljebolaget BP i efterspelet till det katastrofala oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Ett år före olyckan hade Salazar fattat beslut om minskade miljöregleringar, som underlättat BP:s och andra bolags oljeutvinning i Mexikanska golfen.

Under veckan har Bidenkampanjen fått ett brev med uppmaningen att undvika intressekonflikter och hålla industrin borta från en kommande administration. Brevet har undertecknats av ett 50-tal vänsterorienterade organisationer och av Revolving door project som undersöker företags påverkan på politiker.

– Det lönsamma roterandet mellan den offentliga sfären och fossilindustrin är inte mindre oförsvarbart för att Salazar är en före detta Obamaminister än när det görs av någon i Trumplägret, säger Jeff Hauser, chef för Revolving door project, till Huffington post.

Varken Bidenkampanjen eller Ken Salazar har velat svara på frågor från Huffington post.