Radar · Migration

Corona slår hårt mot redan utsatta migrantarbetare

Att ta arbete i ett land för att skicka hem pengar är vanligt.

Läget för världens migrantarbetare har blivit värre på grund av coronakrisen, rapporterar Ekot. Gränser stängs – och möjligheterna till att tjäna livsnödvändiga pengar stryps.

I många utvecklingsländer är människorna beroende av att en eller flera familjemedlemmar skickar hem pengar från andra, kanske mer välbetalda, länder. Men i och med coronautbrottet har många migrantarbetare nu tvingats återvända hem. Det innebär att möjligheterna till försörjning kraftigt begränsas.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) menar att vikten av de pengar som tjänas utomlands och sedan skickas till personens hemland ofta underskattas. Den totala summan av dessa pengar överstiger biståndspengarna med råge.

– När vi nu ser att många riskerar att bli arbetslösa, så kommer det att slå direkt mot ekonomierna i fattiga länder, säger biståndsminister Peter Eriksson till Ekot.

För länder som Filippinerna, Bangladesh, Nepal, Gambia, Guatemala och rader av utvecklingsländer motsvarar de hemsända pengarna från de egna som jobbar utomlands mellan 12 och 17 procent av landets BNP.

Enligt FN fanns det förra året omkring 165 miljoner migrantarbetare runt om i världen. Pengarna som skickas hem kan också bidra till att färre migrerar – eftersom pengarna som skickas hem möjliggör för dem att stanna.

Framförallt drabbas redan fattiga människor i både städer och på landsbygd när coronakrisen sätter stopp för olika typer av gästarbete. EU:s biståndsministrar kommer på onsdag hålla ett extrainsatt möte där coronavirusets effekter i fattigare länder ska diskuteras.

Enskilda migrantarbetare kan också riskera att både förlora arbete och sedan fastna utanför sitt hemland när gränser stängs, enligt Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV