Radar · Utrikes

Trump kan komma att skrivas ut i dag

USA:s president Donald Trump överraskade anhängare med en liten biltur utanför sjukhuset där han vårdas.

Om läkare ger grönt ljus kan USA:s president få lämna militärsjukhuset Walter Reed på måndagsmorgonen Washington-tid. Det rapporterar Fox News med hänvisning till Vita husets stabschef. Samtidigt väcker Donald Trumps biltur på söndagen uppseende.

– Jag pratade med presidenten under morgonen. Han har fortsatt mått allt bättre sedan i går och är redo att återuppta sitt vanliga arbetsschema, säger stabschefen Mark Meadows till Fox News.

– Han ska träffa sina läkare och sköterskor nu på morgonen för fortsatta bedömningar.

Om Trump skrivs ut från Walter Reed väntas han fortsätta återhämta sig i Vita huset, där hans likaledes covid-drabbade hustru Melania redan befinner sig.

Senast sågs den covid-sjuke presidenten under söndagen, då han iklädd munskydd vinkade till anhängare och press vid militärsjukhuset strax utanför huvudstaden Washington DC.

Framträdandet kom strax efter det att Donald Trump i ett videoframträdande från sjukhuset sagt att det som har hänt honom har varit lärorikt.

– Det har varit en väldigt intressant resa, jag har lärt mig mycket om covid. Jag lärde mig det genom att gå i skolan, det här är den riktiga skolan, det här är inte läsa böcker-skolan, sade Trump i uttalandet som publicerats på Twitter.

Tackade anhängare

Presidenten tackade läkarna och vårdpersonalen, och riktade även ett tack till de många Trumpanhängare som har samlats utanför sjukhuset.

– Jag tror också att vi kommer att bjuda på en liten överraskning till de stora patrioter som finns ute på gatan, och de har varit där ute under lång tid. De har Trumpflaggor och älskar vårt land. Jag berättar det inte för någon annan än er, men jag kommer att göra ett litet överraskningsbesök, sade Trump.

Knappt hann den korta åkturen avslutas innan kritiken från medicinska experter började trilla in, då presidenten delade fordon med Secret Service-agenter.

"Ansvarslöst"

De bar visserligen skyddsutrustning, men den såg inte ut att vara i klass med den som medicinsk personal med närkontakt med covid-sjuka bär.

Bilen är inte bara skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten, konstaterar James Philips, chef för katastrofmedicin vid universitetet George Washington.

”Risken för covid-19-överföring är så hög den kan bli utanför medicinska procedurer. Ansvarslösheten är förvånande”, skriver han på Twitter.

Vita husets talesperson Judd Deere försvarar däremot åkturen, och säger att man vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de inblandade, enligt CBS News.

Lista med 206 namn

New Jerseys hälsodepartement (DOH) har fått en lista från Trumps stab med 206 namn, som deltog vid evenemanget vid Trumps golfbana liksom ett i Vita huset i torsdags, bara timmar innan presidenten meddelade att han testat positivt för coronaviruset.

”DOH har hört av sig till de här individerna för att göra dem medvetna om risken för exponering och rekommendationer om kontroll över symptom och karantän om de varit i nära kontakt med presidenten och hans stab”, skriver departementet på Twitter.