Radar · Arbetskritik

Sydafrikanska fack mobiliserar för storstrejk

Några försäljare i Kapstaden.

På onsdag är det internationella dagen för anständiga arbetsvillkor. I Sydafrika planerar facken en landsomfattande ”socioekonomisk” strejk.

Den 7 oktober varje år är en dag då arbetsvillkor och mänskliga rättigheter står extra mycket i fokus, då fack världen över uppmärksammar ”World Day for Decent Work”.

I Sydafrika har centralorganisationen Cosatu, som står regeringspartiet ANC nära, utlyst en landsomfattande ”socioekonomisk” strejk, skriver tidningen Arbetet. Trots att man har valt att strejka på samma dag som den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor, har den planerade aktionen i första hand inte fokus på den svåra situationen för landets arbetare.

”Sydafrika balanserar på ruinens brant och det är dags att vi alla reser oss och kräver omedelbar handling av politiker och beslutsfattare”, skriver centralorganisationen i ett uttalande.

Costaus kallelser riktar sig främst mot mutor och korruption inom den offentliga sektorn i landet.

”Det största hindret för att fixa Sydafrikas många problem är statens bristande effektivitet och korruptionens farsot”, skriver Cosatu.

Anständiga arbetsvillkor

Enligt FN-organet ILO är definitionen av anständiga arbetsvillkor följande:
”Anständiga arbetsvillkor sammanfattar människors ambitioner i sina arbetsliv. Det innebär möjligheter till arbete som är produktivt och ger en rättvis inkomst, trygghet på arbetsplatsen och socialt skydd för familjer, bättre möjligheter till personlig utveckling och social integration, frihet för människor att uttrycka sin oro, organisera sig och delta i de beslut som påverkar deras liv och lika möjligheter och behandling för alla kvinnor och män.”
Källa: ILO