Energi · På gång

På gång

I dag diskuteras plasten i våra hav, i ett digital samtal på Göteborgs universitet.

5/10 Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages av Nobelstiftelsen.

Det kan din kommun göra för klimatet

6/10 Naturskyddsföreningen arrangerar en digital workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen. De ger tio tips på konkreta frågor där en kommun kan göra stor skillnad. Anders Friström, klimatutredare och samordnare för Klimatnätverket medverkar.

Plastkusten Bohuslän

6/10 Göteborgs universitet arrangerar en digital samtalsserie där forskare diskuterar aktuella frågor. Denna gång är fokuset plasten i våra hav. Rapporter visar att 94 procent av havslevande fåglar i Nordsjön har plast i magen. Varifrån kommer skräpet och vad gör det med vår natur?

Årets Maktbarometer

6/10 Medieakademin presenterar årets Maktbarometer med en livesändning. Maktbarometern är en unik sammanställning över vilka som har störst räckvidd och väcker mest engagemang i våra största sociala medier, genom en kartläggning av 50 000 svenska konton.

Är lågkvalificerade jobb och sfi bra vägar in på arbetsmarknaden?

6/10 SNS arrangerar digitalt seminarium om en ny rapport som undersökt hur flyktingars jobbchanser påverkas av erfarenhet från lågkvalificerade jobb och fullföljd sfi-utbildning. Kommenteras av bland andra arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks statssekreterare Roger Mörtvik och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Nobelpriset i fysik

6/10 Nobelpriset i fysik tillkännages.

Feministiskt forum

7-11/10 Feministiskt forum i Stockholm kan följas digitalt. Dagarna är fyllda av samtal och föreläsningar om ämnen som ”Feministiskt nej till handel med kvinnors kroppar”, ” Hotet från högerextrema mot kvinnors och hbtq-personers rättigheter” och ”Feministkillen”.

Årets bästa cykelkommuner

7/10 Cykelfrämjandet presenterar sin nationella nöjdhetsundersökning om hur cykelvänlig ens kommun är. Vinnare koras i kategorierna liten, medelstor och stor kommun. Utifrån enkätsvaren har Cykelfrämjandet även rankat Sveriges alla kommuner, från bäst till sämst.

Nobelpriset i kemi

7/10 Nobelpriset i kemi tillkännages.

Regeringens musikexportpris

7/10 Regeringens musikexportpris delas ut av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid en prisutdelning. Nominerade är bland andra Robyn och Ghost.

Världsdyslexidagen

8/10 I dag uppmärksammas Världsdyslexidagen.

Nobelpriset i litteratur

8/8 Nobelpriset i litteratur tillkännages.

Koloniala spår i det offentliga rummet

9/10 Afrosvensk historievecka med flera arrangerar panelsamtal och föreläsning om kolonial historia och dess synliga och osynliga spår, med en livesändning från Göteborgs litteraturhus. I stadens rum ser vi spöken från slaveriet. Men vems historia berättas? Vilka röster hörs?

9/10 SCB:s demokratidag 2020

Statistiska centralbyrån arrangerar en digital demokratidag med syftet att belysa demokratin och dess utveckling utifrån olika perspektiv. Bland annat diskuteras hur corona påverkar demokratin, med utgångspunkt i valet i USA, och effekter på statistik om befolkning, ekonomi och opinion.

Minnesdag för transatlantiska slavhandeln

9/10 Denna dag är det Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel

Nobels fredspris

9/10 Norska Nobelkommittén tillkännager Nobels fredspris i Oslo.