Radar · Basinkomst

Ed Miliband ställer sig bakom basinkomst: “Mer radikal med åren”

De bubblar om basinkomst i Storbritannien Tongivande borgmästare som Sadiq Khan och Andrew Burman, och nu Ed Miliband, Labours näringspolitiska talesperson för Labour, är  nyfikna på att testa olika sorters basinkomst.

Ed Miliband är för universell basinkomst och vill gärna se flera pilottester. Det avslöjade han i en brittisk podcast den 1 oktober och sa att han blivit mer radikal med åren, men framhöll samtidigt att det inte är en lätt fråga.

Det var i podcasten It’s bloody complicated som görs av tankesmedjan Compass i torsdags, där Ed Miliband sa att han stödjer tanken på basinkomst.  Ed Miliband var tongivande politiker inom de brittiska Labourpartiet från 00-talet och hade olika  ministerposter under Tony Blairs och Gordon Browns regeringar. I dag är han Labours näringspolitiske talesperson.

Under podcasten fick Ed Miliband en fråga om universell basinkomst och sa: “Jag sympatiserar med det”, rapporterar sajten Labour list.

Ed Miliband förklarade att han tyckte det nuvarande brittiska välfärdssystemet Universal credit  förminskar människor och dessutom inte har särskilt stort stöd bland folket, samt att det har skapat både hårda villkor och elände.

Basinkomst kan ge människor mer val i livet

I podcasten utvecklar Ed Miliband att basinkomst kan ge människor mer val i livet, inte minst när det gäller att bry sig om andra människor.

Teknikutveckling med artificiell intelligens  kommer att förändra arbetsmarknaden och många jobb kommer att försvinna, men Miliband sa att det inte är huvudargumentet för basinkomst, även om detta också finns med i bakgrunden.

Miliband skulle gärna se fler pilotprojekt kring basinkomst. “Det är  en stor förändring. Det kommer inte att ske i morgon, men det är viktigt att ge den en ärlig chans”, sa han i podcasten, enligt sajten Labour list.

Andra tongivande politiker inom Labour som också stödjer idén med basinkomst är Andrew Burman, borgmästare i Manchester, medan Londons borgmästare Sadiq Khan är för temporär basinkomst för att stötta människor efter coronapandemin. Men partiet Labour är hittills inte för tanken.

Syre har tidigare skrivit om att Liberaldemokraterna i Storbritannien har beslutat att driva frågan om att införa basinkomst.

Liberaldemokraterna är Storbritanniens tredje största parti men fick bara 11,5 procent av rösterna i parlamentsvalet 2019.

Sedan tidigare driver De gröna i Storbritannien frågan om basinkomst. Basinkomst drivs även på lokal nivå av andra partier i bland annat Skottland och Nordirland.