Radar · Inrikes

Barnfamiljer extra utsatta i pandemitider – fler vräks

Coronapandemin har slagit särskilt hårt mot barnfamiljer.

Ensamstående föräldrar har haft det särskilt tufft sedan coronapandemin bröt ut. Jämfört med förra året har fler barnfamiljer vräkts från sina hem. Det visar färska siffror från Kronofogden.

Rent generellt är det positiva siffror som präglar Kronofogdens senaste sammanställning över antalet vräkningar under 2020. Sett till det totala antalet har man hittills inte kunnat peka på en ökning, jämfört med samma period förra året.

Bryter man däremot ner det till enskilda grupper blir det desto dystrare läsning. Där visar Kronofogdens siffror på en ökning vad gäller barnfamiljer. Från januari till juli i år har 136 barnfamiljer vräkts från sina hem i Sverige. Det är att jämföra med 2019 års siffror där man under motsvarande period stannade vid 127 barnfamiljer.

– Ensamstående föräldrar har ofta små ekonomiska marginaler. Nu löper många även en stor risk att drabbas av pandemins effekter. Det är viktigt att samhället fångar signaler tidigt för att kunna motverka ett ökat antal vräkningar i den här gruppen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i en artikel från Dagens Arena.

Fler barnfamiljer väntas bli vräkta

Kommande period väntas inte bli bättre. Tvärtom ser det ut att bli värre. Enligt Christina Olsson, generalsekreterare för den rikstäckande organisationen Sveriges makalösa föräldrar, kan kurvan komma att skjuta i höjden under hösten och vintern.

– Jag väntar mig att det kommer komma en boom med vräkningar. De flesta av våra medlemmar har en månadsinkomst på mellan 15 000 och 25 000 kronor och då tål inte ekonomin att man behöver vabba mycket mer än vanligt, som många har gjort under corona, säger hon till Dagens Arena, och fortsätter.

– Jag har pratat med flera som fortfarande väntar på a-kassa efter att ha blivit arbetslösa. Så även om hyresvärdarna är snälla just nu, och ger uppskov med hyran, så tål inte våra medlemmar att problemen ackumuleras.

Vräkningarna kan även komma att öka i stort, menar Kronofogden. När de uppskov som gjorts med hyran tidigare under året måste betalas befarar myndigheten att en ökning är att vänta rent generellt.