Glöd · Ledare

Att ta från de fattigaste för att öka konsumtionen

Plötsligt händer det. Ett stort riksdagsparti föreslår helikopterpengar, tiotusen kronor till alla över fem år och femtusen till de yngsta. Pengar som inte ska påverka eller påverkas av andra inkomster, för att undvika fusk och minska kostnaden för administration. För pandemin har drabbat alla och Sverige har ansvar för alla sina medborgare, skriver de i en debattartikel i DN i dag. Unga, gamla, sjuka, friska, med jobb eller utan.

Någon basinkomst är det inte fråga om, för en basinkomst är en regelbunden inkomst och inte ett engångsbelopp. Men det ser i alla fall ut som om de har fångat upp en hel del av basinkomströrelsens argument för gratis pengar till folket.

Ändå ligger det en klick av något brunt i botten på bägaren. Förslaget kommer från fascistiska Sverigedemokraterna, och ja, det spelar roll. Annars hade det inte kommit därifrån.

Första misstanken är att de vill använda bidraget till att göra skillnad mellan människor, och i debattartikeln i DN skriver de om ”alla svenska medborgare”. Men på presskonferensen säger de att det ska gå till alla som är folkbokförda i Sverige.

Det vore förvånande om det skulle se ut så i en tänkt framtid där Sverigedemokraternas budgetförslag har gått igenom. Innan det blir dags att sätta in pengar på folks konton i verkligheten finns det tid att sätta sig ner med KD och M och knåpa ihop alla möjliga villkor. Språktest, religiös tillhörighet, inga sjaletter knutna annorlunda än i Sagan om den lilla, lilla gumman. Ingen ”koppling till” någon som känner någon som är kriminell eller har fel värderingar. Men det har vi inte sett än.

Nästa fråga är varifrån pengarna ska komma. Eftersom det så kallade konsumtionsbidraget är en del av SD:s budgetförslag är den frågan besvarad – det handlar om mycket pengar, inte fyrtiotusen miljarder, men väl 91,7 miljarder kronor.

Förutom helikopterpengar vill partiet bland annat satsa på höjda rot-bidrag och mer pengar till polis och fängelser. Det som inte ska lånas ska tas från bistånd, integration, skola, bostadsbyggande, energieffektivisering, miljö- och klimatpolitik. ”Slopande av ineffektiva integrationsåtgärder” som Jimmie Åkesson och den ekonomipolitiska talesmannen Oscar Sjöstedt skriver i debattartikeln. Vilka integrationsåtgärder som är ineffektiva preciserar de heller inte närmare. Antagligen det mesta, de brukar ju vara emot allt sådant.

Lägg märke till att partiet som talar så mycket om hur integrationen inte fungerar inte alls vill satsa på att få den att fungera bättre – tvärtom. Som vanligt. Lägg märke till att de som hävdar att det är bättre att ”hjälpa på plats” vill dra ner på biståndet också. Som vanligt. För att öka konsumtionen i Sverige.

Så synd att man inte kan vara glad åt ett förslag om helikopterpengar åt alla – men fascistiskt valfläsk är ingenting att stoppa i munnen.

Höstsemester i svampskogen!

Polisen i Medelpad som skryter på Facebook om att de beslagtar varor från en kiosk som inte är olagliga – men som de anser ”olämpliga”.