Radar · Utrikes

Afghanistans Ghani undviker talibaner i Qatar

Afghanistans president Ashraf Ghani.

Afghanistans president Ashraf Ghani har åkt till Qatar – men väntas inte träffa företrädare för talibanerna, trots att förberedande fredssamtal pågår i den qatariska huvudstaden Doha. I Afghanistan har samtidigt våldet krävt nya dödsoffer.

Förhandlingarna mellan den afghanska regeringen och den extremislamistiska upprorsrörelsen inleddes i september med målet om nedtrappade strider och en politisk lösning på den långa konflikten.

Men hittills har våldet knappast minskat. Under de senaste veckorna har intensiva strider rasat, och flera nya självmordsattacker genomförts.

Ghani kommer att träffa företrädare för Qatar för att diskutera samarbete med den lilla oljestaten. Han kommer också träffa den afghanska förhandlingsdelegation som samtalar med talibanerna.

– Men det står klart att Ghani inte kommer att träffa talibanernas företrädare eftersom det inte skett någon nedtrappning av våldet och de fortsätter att döda oskyldiga civila, säger en västerländsk diplomatkälla.

Ingå vapenvila

Analytiker och diplomater i Kabul uppger att Ghanis resa siktar på att få Qatars stöd i försöken att få talibanerna att gå med på en vapenvila.

– Flera möten planeras för att diskutera ansträngningar för fördjupade afghansk-qatariska förbindelser och ömsesidigt samarbete inom olika områden, säger en medarbetare till Ghani.

De planerade fredssamtalen är en del av en överenskommelse mellan talibanerna och USA, som syftar till att amerikanska styrkor ska lämna landet.

Åtta döda

Att våldet inte upphört underströks på måndagen av ytterligare en attack. En självmordsbombare i ett fordon attackerade en konvoj där Rahmatullah Yarmal, guvernör i den ostliga provinsen Laghman, färdades.

Guvernören var på väg till sitt kontor när hans bil attackerades. Fyra av hans livvakter och fyra civila dödades, 28 skadades, säger Assadullah Daulatzai, guvernörens talesperson, till nyhetsbyrån AFP och tillägger att Rahmatullah Yarmal klarade sig oskadd.

– Ingen har ännu tagit på sig attacken men talibanerna är aktiva i området.