Radar · Utrikes

Vad händer när vinnaren i valet har utsetts?

Än är det inte klart vem som blir USA:s nästa president och får flytta in i Vita huset.

Rösträkningen är fortfarande inte klar. Men när en vinnare har utsetts i det amerikanska presidentvalet – vad händer då? Här svarar USA-forskaren Charly Salonius-Pasternak på finländska Utrikespolitiska Institutet på några frågor.

TT: Finns det någon risk att den nya presidenten inte kommer att kunna tillträda till den 20 januari 2021 som planerat?

– Enligt grundlagen så ska det alltid finnas en president, så den 21 januari kommer någon att ha den titeln, oavsett hur vägen dit ser ut. Skulle det mot förmodan vara helt omöjligt att utse en vinnare i valet så skulle detta bli talmannen, alltså Nancy Pelosi. I USA finns inte möjligheten att operera utan en sittande regering. Det gör den däremot i många europeiska länder, exempel i Belgien där landet saknade en regering i över ett år.

TT: Utöver presidentposten – vilka andra ämbeten ska tillsättas före presidentinstallationen ifall det blir ett maktskift?

– Innan den 20 januari ska de viktiga posterna i kabinettet fyllas. I vanliga fall så har en presidentkandidat förberett listor på vilka de här personerna bör vara, det skulle jag gissa att Biden har gjort. Det är dock inte alltid fallet, efter förra valet för fyra år sedan så såg vi att Trump saknade flera av de här personerna efter att han förklarats som segrare.

TT: Varför är det viktigt att veta vilka dessa personer är i förväg?

– Det är en fördel att veta vilka de här personerna kan tänkas vara så långt så möjligt i förväg så att maktförflyttningen sker så ordnat så möjligt. Ta försvarsministern som exempel, när denne tillträder så måste man veta vad som händer i försvarspolitiken. Man måste veta alla vändningar i den senaste utvecklingen med Nordkorea, har man inte fått höra detta så blir det svårt att ta över arbetet. Ju mindre tid som finns för detta ju svårare blir det för USA.

TT: Vilken annan personal, utöver ministrarna, byts ut vid ett eventuellt maktskifte?

– Alla högre befattningar inom departementen ska bytas ut, bland annat alla ambassadörer. Totalt rör det sig om tusentals personer och det tar tid att hitta alla dessa och att sedan få dem godkända av senaten.

TT: Om Biden vinner, finns det en reell risk att Trump vägrar att lämna över makten?

– Nu ser det ut som att det finns en risk att Trump inte erkänner valresultatet på samma sätt som hans föregångare har gjort. Det riskerar att leda till att Bidens tillträdande administration inte skulle få det stöd de borde få för att snabbt och effektivt komma igång med arbetet. Jag tror inte att risken är att någon kommer tvingas bära ut Trump ur Vita huset, jag hoppas att han behåller så mycket av sin värdighet. Däremot ser vi att han redan nu försöker göra en övergång till Biden så svår så möjligt genom att förhala processen och ifrågasätta valets legitimitet.

TT: Finns det något som skulle kunna hindra Biden från att ta över makten om han vinner valet?

– Trump och hans kampanj har hävdat att det finns oregelbundenheter i hur valet gick till i vissa delstater, det finns dock inga utomstående bevis som tyder på detta. Högsta domstolen kan inte i ett sådant läge gå in och bara ogiltigförklara ett valresultat rakt upp och ned.

TT: Om Trump vinner, finns det något som skulle kunna hindra att han tillträder?

– Nej det tror jag inte. Om det inte skulle framkomma att något inte gått rätt till i rösträkningen så har jag mycket svårt att se att Biden inte skulle erkänna sig besegrad.

TT: Det har tidigare varit tal om att Trump kan bli föremål för en rättsprocess – skulle detta kunna hindra honom från att tjäna ännu en mandatperiod?

– Så länge Trump är president är han skyddad från civila rättsprocesser så enda möjligheten vore om man ännu en gång försöker inleda en riksrättsprocess. Det ser inte sannolikt ut då det beslutet tas av senaten, som ser ut att förbli kontrollerat av Republikanerna. I det osannolika scenario att Demokraterna förlorar Vita huset men vinner senaten så kanske detta är möjligt, annars tror jag inte det.