Radar · Inrikes

Lindes gratulationer kan dröja

Utrikesminister Ann Linde (S) – kan tvingas få vänta med gratulationerna.

Det kan ta tid innan regeringen känner sig redo att gratulera USA:s nyvalde president. ”Vi måste ha ett juridiskt hållbart resultat. Vi kan inte ha två som säger att de har vunnit”, säger utrikesminister Ann Linde (S).

När TT träffar utrikesministern pågår fortfarande rösträkningen i USA. Valet ser mycket jämnt ut och båda presidentkandidaterna tror på seger.

Om läget fortfarande är oklart – eller ifrågasätts av en av kandidaterna– när alla röster räknats kommer inga gratulationer att skickas från Ann Linde.

– En måste förklara sig som vinnare, och en förklara sig besegrad. Om detta inte sker kommer elektorsrösterna att avgöra och de ska ge sitt svar den 14 december, säger Linde.

– När allting är klart, också juridiskt, då kommer vi att anse att det finns en ny president.

Så det kan dröja många veckor innan grattishälsningen till Donald Trump eller Joe Biden skickas från utrikesministern.

I USA finns ingen central valmyndighet, som i Sverige, utan de enskilda delstaterna rapporterar sina egna resultat.

Från republikanskt håll har det redan höjts röster för att pröva resultaten i domstol. Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar till domstolar i Michigan, Pennsylvania och Georgia samt krävt en omräkning i Wisconsin, enligt nyhetsbyrån AFP. Samma sak är även att vänta i Nevada, enligt Fox News.

Donald Trump har upprepade gånger sagt att rösträknandet bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen, förutsatt att de skickats in i tid – på något sätt är förknippade med valfusk. Detta är dock inget som har bekräftats.