Radar · Mänskliga rättigheter

Fyra av fem palestinska barn utsatta för misshandel i israeliskt häkte

Ett palestinskt barn och en israelisk gränspolis.

Varje år häktas hundratals palestinska barn av israeliska myndigheter. Rädda barnen har under tio års tid intervjuat barn som häktats och vittnesmålen avslöjar att våld och hot mot barnen är mer regel än undantag.

Rädda barnen har intervjuat nästan 500 barn som häktats på Västbanken. Det är den enda plats i världen där barn åtalas av militär och inte av ett civilt rättssystem. Majoriteten av barn som fängslades av israeliska styrkor fördes bort nattetid, bakbundna och med ögonbindel, utan förklaring till varför de arresterades eller vart man skulle ta dem. Den vanligaste anklagelsen är att ha kastat sten – ett brott som kan ge 20 års fängelse.

De arresterade mig på vägen till skolan vid en militär vägspärr. De sökte igenom min väska och började prata med mig på hebreiska – ett språk jag inte förstår. De satte handfängsel på mig, kastde ned mig på golvet och klev på min rygg.

<em>Fatima, häktad vid 14 års ålder</em>

Barnen som intervjuades var mellan 10 och 17 år vid tidpunkten för frihetsberövandet. De flesta av dem, över 80 procent, utsattes för både fysisk och verbal misshandel, enligt rapporten. En lika stor andel kroppsvisiterades och fick bristfällig eller ingen vård alls, trots att det efterfrågades. Hälften av barnen hotades med att deras familj skulle skadas och nekades rätt till advokat.

Trauma med konsekvenser 

För många barn fortsätter lidandet när de kommer hem. De drabbas av sömnsvårigheter, mardrömmar och ätstörningar. En del lider av kronisk muskelvärk, huvudvärk och domningar. 85 procent uppger att de oåterkalleligt har förändrats efter tiden i häktet.

Jag har förändrats som person. Jag har blivit argare, och jag tål ingenting 

Mahmoud, häktad vid 17 års ålder

– Vår undersökning visar hur barn drabbas av att bli bortförda från hem och familj nattetid, bli utsatta för hemsk behandling av militära styrkor och hur det här påverkar dem efteråt. Oavsett vad de är misstänkta för, oavsett om de är skyldiga eller oskyldiga – så ska barn behandlas som barn med alla de rättigheter det innebär, säger Anna Eggelind, biträdande internationell chef på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Tiden i häktet påverkar barnen för livet
Tiden i häktet påverkar barnen för livet. Teckning av 19-årig pojke. Rädda barnen/Creative commons. 

Rädda barnen uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med att häkta barn, och att respektera internationell rätt. Myndigheterna måste också se till att de barn som sitter i häkte får särskilt skydd. De uppmanar också palestinska myndigheter att ge utökat psykologiskt stöd till barn som släppts från häktet, och erbjuda dem bättre hjälp när de återvänder till samhället och skolan.