Radar · Utrikes

Britterna festade loss sista natten innan lockdown

Människor på Soho i centrala London sista kvällen innan lockdown.

Med start i dag stängdes stora delar av England ner för att bromsa smittspridningen av covid-19, som slagit hårt mot landet. Men natten innan nedstängningen var gator och torg fullpackade av människor och långa köer bildades utanför pubar och restauranger.

I lördags meddelade premiärminister Boris Johnson under en extrainsatt presskonferens att England kommer att stänga ner stora delar av samhället för andra gången, med start den 5 november och fyra veckor framåt.

Detta då England, som redan i våras drabbades hårt av coronaviruset, haft en kraftig ökning av antalet fall under de senaste veckorna, med drygt 50 000 konstaterade fall om dagen.

Fullpackade gator i London

Men sista kvällen innan nedstängningen var många britter ute och umgicks. Bilder från Soho i centrala London visar stora folkmassor som trängs på proppfulla pubar och människor som köar utanför restauranger och barer.

Soho i centrala London kvällen innan lockdown. Foto: Alberto Pezzali/TT Foto:
Soho i centrala London igår, onsdag. Foto: Alberto Pezzali/TT Foto:
Soho i centrala London kvällen innan lockdown. Foto: Alberto Pezzali/TT Foto:
Soho i centrala London kvällen innan lockdown. Foto: Alberto Pezzali/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 4

Stor smittspridning – många avlidna

England har över 1 000 000 konstaterat smittade och fler än 47 000 människor har mist livet till följd av covid-19.

Nedstängningen, som är ett försök att bromsa den stora smittspridningen i landet, kommer att gälla fram till den 2 december.

Alla pubar och butiker som inte säljer helt nödvändiga varor som exempelvis livsmedel och apotek, kommer att hålla stängt, men restauranger och barer får sälja hämtmat och annan service. Till skillnad från Englands första lockdown hålls skolor och universitet öppna denna gång.

De nya restriktionerna innebär också att högst sex personer från två olika hushåll tillåts träffas.