Radar · Integritet

Nya regler ska göra det lättare att få sondmatning och andningshjälp

Bengt Eliasson (L) kommenterar de förslag på ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som presenterades vid en pressträff i riksdagens presscenter.

I dag fattade regeringen beslut om att det ska bli lättare för funktionshindrade att få rätt till personlig assistans för sondmatning och andningshjälp.

Ändringarna i Lagen om om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, kommer att göra det möjligt för funktionshindrade att få rätt till personlig assistens för sondmatning och andningshjälp.

Regeringens proposition har dragit ut på tiden efter att lagförslaget fått kritik från lagrådet för ett antal oklarheter.

– Så nu i dag fattar regeringen beslut och sen så blir det proposition på riksdagens bord och träder i kraft beräknat den 1 juli i år, säger Bengt Eliasson, liberalernas talesperson för funktionsfrågor, till Sveriges radio.

Liberalerna var ett av partierna som drev på för en lagändring och i januariöverenskommelsen beslutades det att ”rätt till assistans för egenvård inklusive andning och sondmatning ska återställas”.

Under 2010-talet har det blivit allt svårare för funktionshindrade att få personlig assistans på grund av en rad besparingskrav på Försäkringskassan.

För drygt ett år sedan, den 21 februari 2019, kommenterade Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige, lagrådsremissen med orden att ”lagändringen är ett viktigt steg mot återställandet av LSS”.

”Det är ju egentligen alldeles självklart att andning och sondmatning tillhör en människas grundläggande behov. Nu har förnuftet segrat och det är bra. Vi hoppas nu att Försäkringskassan lystrar till lagändringen,” kommenterade hon i ett pressmeddelande.