Radar · Nyheter

Hatattacker mot högskolan ökar – mest utsatt är genusvetenskap

Hatattacker mot högskolan oroar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Hatattacker mot forskare och lärosäten framförs allt oftare och allt mer organiserat. Mest utsatta är forskare inom genusvetenskap, klimat och migration. Nu kräver kräver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning åtgärder från både regeringen och akademin.

Hur omfattande hot, hat och våld är mot anställda vid landets lärosäten vet ingen.  Därför ska en nationell kartläggning göras av Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Något som högskoleminister Matilda Ernkrans, S, välkomnar.

– Det har blivit alltmer uppenbart att vi saknar en heltäckande bild och behöver mer arbete kring detta, säger hon till Publikt.

I tisdags möte Matilda Ernkrans företrädare för universitet och högskolor för att diskutera frågan om hot och hat.

– Områden som genusvetenskap, klimat och migration är mycket utsatta. Det är frågor som finns mitt i samhällsdebatten och är ganska polariserade, främst från högerkonservativa med extrema åsikter men även på vänsterkanten, sa Matilda Ernkrans.

Vid en paneldebatt under konferensen, Rethinking knowledge regimes, som arrangerades av Nationella sekretariatet för genusforskning i höstas, vittnade flera akademiker om hoten och varnade för effekterna.

– Vanligare typ av hatyttringar är exempelvis förminskande kommentarer. De är lätta att bagatellisera, men de höjer tröskeln för att yttra sig, för att delta i det offentliga samtalet. Det påverkar vilken forskning som kommer ut, eftersom vissa grupper av forskare är mer utsatta för hat och hot än andra, och ger därmed en snedfördelning som påverkar vilka områden och frågor som blir beforskade, sa David Brax, filosof och som arbetar som utredare vid Nationella sekretariatet för genusforskning.

"Att vi blir tysta är det största hotet"

– Effekten av detta hat och dessa hot är inte samma för alla utsatta, och utsattheten ser olika ut på grund av kön, ras, religion och andra sociala kategorier. Det finns grader i helvetet. Men det går inte att ge vika för rädslan, oavsett om hoten och hatet kommer från själva systemet eller från små grupper på nätet. Att vi blir tysta är det största hotet, berättade Zahra Bayati är fil. dr i pedagogik och arbetar som lektor på lärarutbildningen vid Göteborgs universitet.

Högskoleminister Matilda Ernkrans underströk vid mötet i tisdags med företrädare från universitet och högskolor att hot och hat riktat mot akademin, personal och studenter är oacceptabelt och ytterst ett hot mot demokratin.

Ett förslag om ändringar i högskoleförordningen, som ska göra det lättare för universitet och högskolor att avskilja studenter som hotar är på gång, uppger Publikt.