Radar · Nyheter

Erdogan och Putin möts för att diskutera vapenvila i Idlib

Vita hjälmarna bär enligt uppgift från nyhetsbyrån AP ett offer för ryska attacker i Idlib, den femte mars.

President Erdogan och president Putin ska mötas i Moskva för att diskutera vapenvila i Idlib. Målet är att komma fram till ett nytt avtal och lösa upp befintliga spänningar, rapporterar Al Jazeera. Mötet planerades innan de senaste 24 timmarnas stora förluster.

I Idlib är den humanitära krisen ett faktum sedan månader tillbaka. Inte blir den heller bättre av att länder som Turkiet och Ryssland blandar sig i konflikten på olika sidor – något som fått civila att fastna i en desperat situation mittemellan de stridande parterna.

Nu förbereder sig president Erdogan och president Putin för att mötas i Moskva och diskutera hur konflikten ska kunna lösas. Turkiet stöttar syriska oppositionsgrupper i Idlib, medan Rysslands står på den syriska regimens sida. Samtalen planerades innan båda sidorna drabbades av stora förluster under onsdagen och torsdagen.

Under onsdagen dödades två turkiska soldater i ett angrepp från syriska regeringsstyrkor. Turkiet svarade med att angripa militära mål i Syrien. Ryska attacker dödade under torsdagen 16 civila i Idlib, enligt civilförsvaret Vita hjälmarna. Det turkiska försvarsdepartementet sa samtidigt att 184 syriska regeringssoldater dödats de senaste 24 timmarna.

Inför mötet – nu mer aktuellt än någonsin – sade den turkiska presidenten att han förväntar sig att samtalen med Rysslands president Putin ska resultera i en så gott som omedelbar vapenvila. Uttalandet kom dock före de senaste rapporterna om fler dödsfall.

Mycket står på spel

Ryssland kommer fortsätta försöka balansera mellan att nå en överenskommelse med Turkiet, men samtidigt kunna fortsätta stötta Syrien och president Bashar al-Assad. Syrien och Ryssland hävdar fortsatt att de rensar upp från terrorister i Idlib. Underförstått menar de att Turkiet stöttar just dessa terrorister.

– Båda parterna måste ge upp någonting för att kunna enas om en vapenvila, och för Ryssland innebär det att garantera Turkiet om att den syriska offensiven snart avslutas, säger Marianna Belenkaya, expert på Rysslands roll i Mellanöstern, till Al Jazeera.

En annan expert kallar mötet idag för ”det sista hoppet” för båda sidor gällande att lösa krisen, som inte bara är politisk utan också kan få ekonomiska konsekvenser för de båda länderna.

Därför anser många att båda parterna anser sig ha för mycket att förlora på en direkt sammandrabbning eller eskalering av konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV