Radar · Miljö

Unik upptäckt i spansk nationalpark – björn

Ett filmteam blev överraskade av att finna en brunbjörn på film.

Det var runt 150 år sedan som någon såg en björn i nationalparken O Invernadeiro i norra Spanien. Men nu har den synts igen, uppger tidningen The Guardian.

Det var ett filmteam som satte upp kameror i skogen för att visuellt kunna fånga andra djur, som till exempel hjortar och bergskatter till sin film om djurlivet i nationalparken.

Efter tre års filmande hade ingen av dem föväntat sig att få se en björn.

Enligt djurvårdare i parken och ett pressmeddelande från Zeitun films team som gör filmen Montaña ou Morte (berg eller död), är det 150 år sedan som en björn har synts till där.

Ett antal år av aktivt arbete för att bevara naturen och djuren i den 6 000 hektar stora nationalparken, verkar också ha gjort den till en lämplig livsmiljö för brunbjörnen.

Den björn som teamet fick på film, antas vara mellan tre och fem år. Djurvårdare i parken uppger att den här björnen troligen har levt hela vintern där och kommit från den söderut belägna bergskedjan Sierra del Caurel.

Brunbjörnar har varit en skyddad art i Spanien sedan 1973. I ett försök att få björnpopulationen i Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien att öka, har brunbjörnar från Slovenien införts under de senaste två decennierna.

Kanske kan det vara så att nedstängningen av Spanien under coronapandemin har gjort att björn vågat röra sig i trakter som djuren annars inte skulle sökt sig till.

Men det finns ett motstånd mot djurarten i närliggande trakter till nationalparken. Där bor personer som har berättat  att björn har attackerat deras boskap.

För att brunbjörnar ska kunna bli till ett bestående inslag i nationalparken O Invernadeiro behövs björnhonor, något som däremot inte har synts till ännu.