Radar · Djurrätt

Panda på rymmen från Kolmården

Arjun, 7 år, en av Kolmårdens röda pandor har tagit sig ut ur sitt hägn och eftersöks nu.

En röd panda är på rymmen från Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Djuret eftersöks av hundar och drönare med värmekamera.

Troligen är pandan kvar inom djurparkens område, enligt informationsansvarige Rickard Sjödén.

Rymlingen Arjun, 7 år, kom till Kolmården i förra veckan från en djurpark i Nederländerna. Flytten är en del av ett bevarandeprogram för den hotade arten. Tanken var att Arjun skulle fatta tycke för Kolmårdens pandahona Ottilia, 2 år. Men innan de hann träffas försvann Arjun.

Hur han kunde lämna anläggningen är oklart. Det finns inga skador eller påverkan på de stängsel som omger hägnet. Flykten upptäcktes på måndagsmorgonen.

En röd panda är något större än en katt. Arten är ofarlig för människor och tillbringar mycket tid uppe i träd. Röda pandor lever naturligt i Himalaya, där klimatet liknar det svenska. De lever på bambu, blad, insekter och småfåglar.

”Så länge den är uppe i träden är den trygg, men när den rör sig på marken kan den bli ett byte för räv eller grävling, så vi arbetar för att hitta honom så fort som möjligt”, säger Rickard Sjödén i ett pressmeddelande.

Arjun antas kunna klara sig en tid utan djurvårdarnas omsorg. Om han till äventyrs har lyckats lämna djurparkens område, är Kolmården tacksam för tips från allmänheten.