Radar · Miljö

Oljepriset kryper uppåt igen

Olje- och finansanalytiker på ett stigande oljepris framöver.

Nedstängda samhällen öppnar upp – nu andas oljemarknaden försiktig optimism. Den senaste veckan har oljepriset sakta krupit uppåt efter kollapsen för två veckor sedan.

Den 19 april rasade priset på den amerikanska WTI-oljan till under noll. Priset på nordsjöoljan Brent rasade även det, om än inte i samma omfattning. Men nu stiger priserna igen. WTI-oljan har den senaste veckan gått upp 78 procent och kostar 23 dollar fatet. Också på måndagen pekade priskurvorna uppåt.

– Marknaden fortsätter att prissätta olja utifrån uppfattningen att läget förbättras, säger Gene McGillian, analytiker på amerikanska Tradition energy till Reuters.

Ett skäl till att priserna återhämtar sig är att restriktionerna till följd av coronapandemin nu lättar på flera håll. Italien, Finland och flera amerikanska delstater hörde till dem som öppnade upp under måndagen.

De stigande priserna hänger också samman med att överenskommelsen mellan de oljeproducerande länderna i Opec och deras allierade trätt i kraft. Sedan månadsskiftet har dessa minskat utvinningen av olja och gas.

Också Investeringsbanken Goldman Sachs bedömer att sannolikheten för ett stigande oljepris framöver har ökat, till följd av både minskad utvinning och en återhämtning av efterfrågan.

Ökad efterfrågan på olja innebär sannolikt ökade koldioxidutsläpp. Trots dramatiska nedsänkningar av samhällen världen över under våren kan minskningen av de globala utsläppen stanna på 5,5 procent i år, enligt en analys av klimatsajten Carbon brief. För att leva upp till Parisavtalet och hålla temperaturökningen under 1,5 grader räknar FN med att utsläppen måste minska med 7,6 procent varje år.