Radar · Nyheter

Twitter tar bort en video Trump publicerat

USA:s president Donald Trump i Washington DC.

Twitter har tagit bort en video om den dödade George Floyd som USA:s president Donald Trumps omvalskampanj lagt ut på plattformen. Sociala medieplattformen hänvisar till upphovsrättsliga klagomål.

Den knappt fyra minuter långa videon innehöll bilder och filmer av protester och våldsamheter som bröt ut efter att den svarte 46-åringen Floyd dödades vid ett brutalt polisingripande i förra veckan, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den har titeln ”Läkande, inte hat” och publicerades den 3 juni.

I videon hörs Trump säga att han förstår den smärta människor känner och att George Floyds död är en allvarlig tragedi som aldrig borde ha inträffat. Men, säger Trump, det som sker på gatorna (de våldsamma protesterna) har inget att göra med rättvisa. Det är ”radikala vänstergrupper som terroriserar”.

Hotat med militär

De senaste dagarna har Trump upprepade gånger krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och han har hotat med att kalla in militären.

I förra veckan flaggades Trump två gånger av Twitter. Ett inlägg som handlade om just protesterna i Minneapolis, där Floyd dödades, markerades som förhärligande av våld. Dessförinnan flaggade Twitter två av presidentens inlägg med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta om poströstning. Detta sedan Trump skrivit att ”det finns ingen chans (noll) att poströster kommer att bli något annat än grovt fusk”.

Slog tillbaka

En arg Trump har anklagat Twitter för politisk aktivism. I förra veckan undertecknade han en presidentorder som syftar till att ta ifrån it-jättar som Twitter, Google och Facebook vissa skydd mot rättsliga åtgärder som de åtnjuter.

Kampanjvideon om George Floyd ligger fortfarande uppe på Youtube, Facebook och Instagram , skriver tidningen Variety. Presidentvalet äger rum den 3 november.