Energi · Mat med Jenny

Picknick i spenaten med ostiga biffar och mustig pizza

Picknick med gröna rätter som är enkla att packa ner.

Det är en speciell sommar vi har framför oss. Resor och umgänge har skjutits upp för en tid och det gäller att sysselsätta sig med aktiviteter hemmavid, på en så kallad hemester. Picknick i det gröna ligger nära till hands.

Mat med Jenny bjuder på recept till en mustig, medelhavsinspirerad buffé som är enkel att packa ner i korgen. Det blir en lagom balans mellan hemmaknåpande och lite färdigköpt. Du vet väl också att det finns en rad picknickvänliga veganska produkter i butiken numera? Potatissallad, skagenröror, grillspett, korvar och ärtrostbiff passar den som är på språng.

Paprikabiffar med fetaost

(cirka tio stycken)

500 g formbar färs (till exempel Anammas)
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 paket vegansk fetaost
3 msk basilikapasta på tub eller en kruka färsk basilika
1 liten burk med ajvar
1 ½ msk japansk sojasås
rökt paprikapulver (använd sparsamt)
salt och peppar

Tina färsen. Skala vitlök och lök och riv dessa med ett rivjärn. Tärna fetan till små kuber. Blanda färs, lök, feta, basilikapasta, ajvar och sojasås i en bunke. Låt smeten vila i 45 minuter. Smaka av med rökt paprikapulver, salt och peppar.

Forma till pannbiffar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i en ugn på grillfunktion på 275°C i mitten av ugnen i cirka 20 min. Vänd på biffarna var femte minut. Det går självklart också bra att steka dem i panna.

Formbar färs finns i vanliga matbutikers frysdiskar
Formbar färs finns i vanliga matbutikers frysdiskar. Med den är det superenkelt att forma egna biffar, burgare och järpar. Foto: Jenny Luks

Pizza med färska grönsaker

Deg:
½ paket jäst
2 ½ dl fingerljummet vatten
2 msk olja
en nypa salt
7-8 dl vetemjöl

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten och rör ut jästen. Tillsätt olja och salt och rör om. Rör sedan ner vetemjöl lite i taget och knåda sedan degen ordentligt. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös. Låt jäsa i en timme under bakduk.

Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk torkad oregano
salt och peppar
1 nypa strösocker

Hacka vitlök fint. Fräs den i olja och låt den svettas. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa under omrörning i någon minut. Tillsätt tomater och oregano. Låt tomatsåsen koka ihop på svag värme i cirka 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Topping:
1 aubergine
1 zucchini
1 broccoli
1 gul lök
olja
salt
4 grillade paprikor (färdiga på burk)
torkad oregano
flingsalt
1 näve babyspenat

Den här pizzan behöver ingen ost. Den blir väldigt saftig ändå tack vare alla färska grönsaker. Skiva auberginen och stek den i olja på hög värme. Salta rikligt. Skivorna ska vara placerade enskilt och inte röras samman. De är klara när de fått en härlig stekyta. Ytan är viktig för själva smaken.

Skiva zucchinin i halvor, dela broccolin i små buketter och hacka löken i halvmånar. Stek på medelvärme i några nypor salt, tills allt börjat mjukna och fått färg.

Kavla ut degen och bred ut tomatsås. Toppa med grönsakerna, paprikor i mindre delar och grädda i ugn på 250°C i cirka 15 minuter. Toppa med oregano, flingsalt och spenat.

En pastasallad kan bli klar på nolltid med härliga inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, oliver och andra delikatesser
En pastasallad kan bli klar på nolltid med härliga inlagda kronärtskockor, soltorkade tomater, oliver och andra delikatesser. Foto: Jenny Luks

Pastasallad med vita bönor

1 pkt valfri pasta
1 pkt vita bönor
1 burk soltorkade tomater
1 burk inlagda kronärtskockor
1 burk favoritoliver
3-4 msk vegansk pesto (till exempel Icas Arrabbiata)
salt och peppar
machesallat

Den här pastasalladen är oerhört enkel och kräver egentligen ingen förberedelse alls, förutom att koka pasta förstås. När biffar och pizza är klara, kan det vara smidigt att ha en snabbrätt. Koka pasta och rör ner alla övriga ingredienser. Servera!