Radar · Nyheter

Johansson trycker på för att öppna EU-gränserna

Gränsen mellan Österrike och Italien har öppnats igen – åtminstone för den som vill åka till Italien.

Frankrike och Tyskland pressar på för att få igång EU:s öppna gränser igen efter coronakrisen. EU-kommissionen hoppas på ett normalt resande redan inom några veckor.

Inrikeskommissionären Ylva Johansson låter hoppfull efter fredagens webbhållna möte med medlemsländernas inrikesministrar.

– När jag lyssnar till diskussionen i dag så tror jag personligen att vi är tillbaka till ett fungerande Schengen-område senast i slutet av juni. Jag tror att både hälsosituationen och det politiska läget tillåter det, säger Johansson på en presskonferens efteråt.

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) konstaterar att det är de tyngsta medlemsländerna Frankrike och Tyskland som pressar på.

Frankrike satte tonen ganska mycket för diskussionen och förklarade att de vill se framför sig en tydlig tidtabell. De siktar på att man den 15 juni bör lyfta inre gränskontroller i Europa och hinder för rörligheten, säger Damberg på en pressträff per telefon efter mötet.

– Alla medlemsstater säger att det är viktigt att fortsätta att hålla koll på smittspridningen och vidta åtgärder för att det här inte ska öka igen. Men det här var första mötet i det här slaget som jag har varit med på där det var så tydligt att de stora länderna nu börjar sätta ner fötterna, säger inrikesministern.

"Bra dialog"

Ett antal EU-länder, däribland Tjeckien och Nederländerna, har tills vidare ställt hårdare krav på inresor från Sverige jämfört med andra länder. Enligt Damberg arbetar dock Sverige aktivt på att informera om hur den svenska coronasituationen ser ut.

– Vi har en ganska bra dialog nu på myndighetsnivå med en del medlemsstater som kanske inte har full inblick i hur den svenska situationen ser ut, vilka åtgärder som är vidtagna och vilken trend vi ser. Vår förhoppning är att EU:s inre marknad ska återgå till normalitet. Det är också en viktig del för att Europa ska ställa sig på fötter igen ekonomiskt, säger Mikael Damberg.

Ändring i juli?

När det gäller EU-ländernas samordnade allmänna inreseförbud från länder utanför EU och Schengen-området väntar lättnader sannolikt först i juli. Och då lär det troligen bli en stegvis öppning där vissa länder och regioner går före, beroende på smittläget.

– Ingen förväntar sig i dag något annat än att det allmänna inreseförbudet förlängs en tid framåt. Men nu börjar flera länder diskutera hur vi ska göra mer långsiktigt. Där fanns en tidsplan från några av de stora länderna om att de vill diskutera det i månadsskiftet juni/juli, säger Mikael Damberg.