Radar · Djurrätt

Gravid elefants död triggar hatkampanj i Indien

Elefanten hittades död i en flod i distriktet Palakkad.

En gravid elefant avled i den indiska delstaten Kerala efter att ha ätit en ananas fylld med fyrverkerier som exploderade i munnen. Nu har elefantens död lett till politiska spel och utbredd ilska.

Den vilda elefanten var omkring 15 år gammal och gravid när hon åt en ananas som var fylld med fyrverkerier. Elefanten fick svåra skador i munnen – och irrade sedan runt i byn i flera dagar innan hon till slut avled i en flod den 27 maj, nära Silent Valley National Park i delstaten Kerala. En obduktionsrapport visade att  elefanten hade omfattande skador i munnen som kan kopplas till explosionen, rapporterar Al Jazeera.

Mellan 2014 och 2019 dödades 2361 människor av elefanter, under samma period dödades omkring 510 elefanter. 333 av dessa dog från elchocker och 100 dog av förgiftningar eller tjuvjakt.

Dödandet av elefanthonan har nu lett till stor ilska och en politisk kontrovers. Kerala styrs av ett marxistiskt parti, Communist Party of India (CPI). Delstatens förste minister Pinarayi Vijayan, (CPI) har flaggat för att hindu-nationalistiska krafter ligger bakom incidenten och kallat den för en ”hatkampanj”.

”Rättvisa ska skipas”, skrev han på twitter på torsdagen.

Tre förövare har pekats ut, eventuellt skyldiga till djurrättsbrott så grova att de kan leda till fängelse. En person ska ha gripits, enligt information från nyhetsbyrån AP.

Men den politiska kontroversen tar inte slut där i det multietniska och politiskt komplicerade Indien. Nu har olika politiska och etniska grupper börjar peka ut varandra för att bära ansvaret för elefantens död.

Pekar på varandra

Maneka Gandhi, parlamentariker för det hindunationalistiska partiet BJP  samt djurrättsaktivist, gick ut i media och påstod att elefanten dödades i  distriktet Malappuram, som domineras av muslimer,  och inte i Palakkad.   Al Jazeera rapporterar att Maneka Gandhi, från partiet BJP,  har riktat anklagelser mot muslimer i indiska nyhetsmedier.

”Det är mord. Malappuram är känt för sådana incidenter, det är Indiens mest våldsamma distrikt.”

”Till exempel kastar de gift på vägar så att 300-400 fåglar och hundar dör på en gång.”

Hon ska däremot inte ha förtydligat vilka hon menade med ”de”.  En storm av ilska har följt på sociala medier angående om personerna eller personen bakom attacken mot elefanten var hinduer eller muslimer. Många journalister ska enligt Al Jazeera ha gått ut på twitter och skrivit att incidenten inträffade i det hindudominerade Palakkad. Något som stärker detta är att elefanten hittades död i floden Velliyar som ligger i Palakkad och inte Malappuramm som hindunationalistiska BJP och deras väljare nu påstår.

”Vi kommer lyfta på varje sten och ordentligt undersöka saken för att hitta syndaren. Det är inte en del av indisk kultur att mata djur med smällare eller att döda”, skriver Prakash Javadekar, också  politiker från hindunationalistiska BJP, på twitter.

Har väckt uppmärksamhet

Keralas förste minister Pinarayi Vijayan (CPI)  svarade att han är ledsen att elefantens död så trångsynt används i en hatkampanj. De olika parterna skyller på varandra och elefantens lidande upprör även skådespelare och kända idrottare i regionen. Flera har uttryck sin sorg och frustration över elefantens död på sociala medier.

”Hon vandrade runt hungrig utan att kunna äta. Hon måste ha varit mer orolig för barnet hon bar på än sin egen hunger”, skriver den viltvårdare som hittade henne död i floden på Twitter.

Så sent som förra månaden skadades en annan elefant allvarligt i en liknande händelse. Det är vanligt att lokalbor i fattiga samhällen fyller ananaser med sprängämnen för att skydda fälten från vilddjur som annars förstör skörden.