Radar · Morgonkollen

Bra år för hotad hackspett

Minst tio vitryggiga hackspettar har kläckts på sex olika håll i landet, främst i Gästrikland.

Minst sex häckningar för den hotade vitryggiga hackspetten har ägt rum i Sverige det senaste året, enligt Naturskyddsföreningen.

”Vi är mycket glada att kunna rapportera om lyckade häckningar för denna akut hotade art. Det visar att vårt arbete inom Projekt vitryggig hackspett ger resultat”, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen uppger att flera orsaker ligger bakom tillväxten. Avlade ungfåglar som släpps ut, återskapande av lövskog och att vitryggar flugit in från Finland är några.

”Vitryggen är en värdemätare för biologisk mångfald i våra skogar. När vitryggen försvinner finns det en risk att många andra hotade och rödlistade arter också gör det”, säger Sandahl i pressmeddelandet.

Fyra av häckningarna har skett i Gästrikland-Uppland och en vardera i Värmland respektive Västerbotten. Sammanlagt har minst tio ungar kläckts.

Häckningen i Västerbotten har fått viss uppmärksamhet, då den skedde på ön Stora Tuvan i det populära naturreservatet Umeåälvens delta.

I höstas tog länsstyrelsen bort ett antal granar på ön, vilket gjorde att ett hackspettspar hittade dit på våren. Det är första gången den vitryggiga hackspetten häckar på ön sedan 1995.

Häckningen ledde till att länsstyrelsen i maj stängde området för besökare fram till mitten av juni.

”Vi förstår om det ställer till det, speciellt nu när det är fina förutsättningar för fågelskådning och folk vill ut i naturen på grund av covid-19. Men vi hoppas att det finns förståelse för att det här unika paret behöver lugn och ro tills ungarna är redo att lämna boet”, säger Malin König vid Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.