Krönikor

Vetenskapsförakt och mobbning som ”förbättrar Sverige”

Vi har en rödgrön regering. Och i regeringsbyggnaden finns ett regeringskansli. Och där finns en kommunikationsansvarig. Så långt är allt i sin ordning. Men sedan blir det problematiskt. För den kommunikationsansvariga sitter i den jury som utser Årets svensk.

Årets svensk utses sedan årtionden av tidningen Fokus – en gång en så spännande tidning att till och med jag fick skriva krönikor. Årets svensk ska tilldelas en person ”som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre”.

Och nu blir det mycket problematiskt. Eftersom juryn, där regeringskansliets kommunikationsansvariga sitter med, valt att utse en klimatvetenskapsförnekare (eller klimatskeptiker som det kallades innan The Guardian kom på det mer relevanta uttrycket) till den som de anser förändrat Sverige till det bättre.

Den kommunikationsansvariga i Regeringskansliet heter Nina Solomin. Hon är säkert en hedervärd människa på många sätt. Men nu har hon bidragit till att ge vetenskapsföraktare och konspirationsteoretiker en air av bekräftelse. Det är inte vackert.

Det var Jens Ganman som juryn, under ledning av chefredaktör Johan Hakelius, tilldelade utmärkelsen Årets svensk. Som, enligt statuterna, således ska ha förändrat Sverige till det bättre. Jag undrar hur det kan komma sig att rena rama falsarierna, fejkade bilder, sketen ryktesspridning och direkt okunskap är något som förändrar Sverige till det bättre? Och varför en kommunikationsansvarig på Regeringskansliet inte protesterat.

Jens Ganman har massor med följare på nätet där han ofta lägger ut texter när det gäller invandring. Eftersom de mest aktiva inom detta område dessutom ofta är klimatvetenskapsförnekare så passar ju fejkade bilder och sketen ryktesspridning om just klimatfrågan som hand i handske.

En av dem som envetet, stringent, elegant, roligt och sakligt avslöjat Ganmans spridande av dynga i klimatfrågan är bloggaren, författaren och faktagrävaren Maths Nilsson. Det sker i en lysande genomgång (den 28 januari i https://mathsnilsson.se/). Den är så lysande så att jag inte tänker konkurrera eftersom jag inte skulle nå upp till Nilssons nivå. Läs! Bättre använda minuter är svårt att finna.

Vilka mer som satt med i juryn? Kanske vill du inte veta, för det är så pinsamt. Men låt mig avslöja att det är personer med höga poster inom Swedbank, Lidl, Försvarshögskolan, Uppsala universitet, tidningen Dagen och Danderyds sjukhus. Du har hört talas om de flesta, gillar säkert någon eller några av dem. Det gör jag i alla fall. Därav min gigantiska besvikelse.

Frågan uppkommer: Är alla dessa dumma i huvudet, klimatvetenskapsförnekare eller bara använda, utan att begripa vad de varit med om, som nyttiga idioter i Johan Hakelius agenda? Hur som helst: de har hela högen gett en air av legitimitet åt vetenskapsförakt, konspirationsteorier och mobbning. Jo, Ganman har ”förbättrat Sverige” genom att mobba Greta Thunberg. Vilket liksom ligger i chefredaktör Johan Hakelius intresse. Det är inte vackert det heller. Men kanske tecken i tiden.

Demokraterna har lyckats räkna rösterna i Iowa.

Medier lägger mer text och tid på röstschabblet än åt politikens innehåll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV