Radar · Politik

V vill att fortkörningsböter ska baseras på inkomst

Fortkörningsböter baserat på inkomst finns redan i Finland, där Anssi Vanjoki, tidigare vice vd för Nokia (bilden), fick betala 1,1 miljoner kronor efter att ha kört 25 km/h för fort.

Vänsterpartiet vill införa ett nytt system, som innebär att fortkörningsböter ska baseras på förarens inkomst. ”Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort”, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till Ekot.

Vänsterpartiet vill att böter för fortkörning ska baseras på förarens inkomst, rapporterar Ekot. I Finland finns redan systemet där bland annat den tidigare Nokiatoppen Anssi Vanjoki dömdes till 1,1 miljoner kronor i böter för att kört för fort. Vänsterpartiets förslag kommer att diskuteras i justitieutskottet under våren. Reaktionerna är hittills varit blandade, uppger Ekot.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker till Ekot.

För Socialdemokraterna är det inte en prioriterad fråga.

– Det skulle innebära en väldigt omfattande reform. Det skulle tynga rättsväsendet och det skulle kunna begränsa polisens möjligheter att agera på plats, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet till Ekot.

Liberalerna är inte positiva till idén, men det är däremot Miljöpartiet. Partiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling säger till Ekot att han tror att dagens system med lika böter för alla ”kan uppfattas som stötande”.

Några som tidigare fört fram liknande förslag, enligt Ekot är Sverigedemokraterna, men uppger nu att man vill se andra åtgärder. De vill bland annat se högre böter vid vissa platser, och inte nödvändigtvis ”om man kör för fort på en tom motorväg”.