Radar · Politik

NMR flyttar demonstration från Kungälv till Uppsala

Fjolårets demonstration i Kungälv ledde till tio förundersökningar.

Den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer i år protestera i Uppsala på första maj. Efter fjolårets demonstration i Kungälv inleddes förundersökningar mot omkring tio personer, både från den nazistiska rörelsen och motdemonstranter.

Nordiska motståndsrörelsen kommer i år demonstrera i Uppsala istället för i Kungälv på första maj. De senaste årens demonstrationer har varit kantade av våld och stökiga inslag, rapporterar flera svenska medier via TT.

Efter fjolårets demonstration inleddes ett tiotal förundersökningar. De gripna var både från NMR och motdemonstranter.

Om demonstrationerna i Uppsala i år kommer leda till ökad polisnärvaro kan inte Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen svara på än:

– Jag sitter inte på detaljerna, det blir den som har i uppgift att hos polisen genomföra demonstrationen som får titta på de frågorna, säger han till TT.

Polisen i Uppsala kommer utvärdera hur många som förväntas komma på demonstrationen, risker och konsekvenser. God ordning ska råda – men alla har rätt att demonstrera, enligt Uppsalapolisens presstalesperson.

NMR är en antiglobalistisk och nynazistisk organisation som grundades 1997. Organisationen grundades av tidigare medlemmar i Vitt ariskt motstånd efter att de kommit ut ur fängelset. Huvudkontoret finns i Grängesberg.

Medlemmarna förnekar att Förintelsen ägt rum och tror på en judisk världskonspiration, vilket gör judar till en av de största fienderna till rörelsen. NMR har de senaste åren närvarat vid arrangemang så som Almedalsveckan i Visby, något som i fjol ledde till att RFSL ställde in sin medverkan.