Intro

Landskap i förändring

Trots att Sverige är ett av världens våtmarksrikaste länder har våra mossar och kärr försvunnit i rasande takt under de senaste 100 åren. Utdikningen har skapat jordbruksmark och plats för skogsodling, men skapat andra problem. När den torrlagda torven på våra utdikade marker kommer i kontakt med luftens syre släpper den i från sig växthusgaser i mängder som motsvarar hela Sveriges vägtrafik.

Att våtmarker förutom att binda kol kan skydda oss mot extrema vädereffekter som torka och översvämning gör att många vill återställa dessa områden. Naturvårdsverkets pengar för ändamålet räcker inte till, kan du läsa om i nyheterna.

Vill du grotta ner dig på djupet i våtmarkernas förtjänster får du en chans i dagens Zoom, om att indiska Calcuttas expansion hotar ett område som gratis renar stadens avloppsvatten.

Även vårt politiska landskap präglas av förändring just nu. Den tidigare blockpolitiken luckras upp allt mer i januariöverenskommelsens kölvatten och öppnar för oheliga allianser mellan tidigare meningsmotståndare. Syre följer utvecklingen, i dag handlar det om arbetskraftsinvandring.

Trevlig läsning!