Radar · Nyheter

Iranska studenter skickas tillbaka av amerikanska tullen

Den iransk-amerikanska aktivisten Hoda Katebi, 24, mottar ett samtal i sitt hem i Chicago om att en iransk student stoppats på O'Hare International Airport.

Minst 17 iranska studenter har sedan i augusti i fjol nekats inträde i USA. Istället har flera av dem, trots att de har giltiga visum och är antagna till prestigefyllda universitet, skickats tillbaka till Iran med ett femårigt inreseförbud – negativ särbehandling som enligt immigrationsadvokater har ökat efter den upptrappade konflikten mellan Iran och USA.

Efter att först ha antagits till några av världens mest prestigefyllda universitet tvingas iranska studenter genomgå en lång process av att samla dokument, resa fram och tillbaka till Iran och nervkittlande intervjuer och sedan en lång väntan. Att få studentvisum för iranier i USA är inte lätt.

Sedan i augusti förra året har 17 studenter nekats inresa i USA. Detta efter den långa processen och att de har beviljats visum. Drömmen om att studera i USA har därmed krossats på flygplatsen, skriver Al Jazeera.

De flesta av de 17 studenterna som nekats inresa har fått ett femårigt förbud från att besöka USA och den amerikanska tullpersonalen har bedömt dem som otillåtna migranter, ett begrepp som tullmyndigheten har rätt att använda för att utestänga oönskade resenärer.

Mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani den tredje januari, som beordrades av president Trump, har lett till ökade spänningar mellan de båda länderna. Enligt advokater i USA började trenden med att neka studenter, trots att de beviljats visum, inträde i USA under sommaren 2019. Men de senaste veckorna har det intensifierats på grund av de politiska spänningarna.

Förhörd i timmar

Den 35-åriga studenten Reihana, som inte vill uppge sitt efternamn, stoppades på flygplatsen i Logan, USA, efter att hon anlänt från Teheran i september, enligt Al Jazeera. Hon skulle påbörja en master på Harvard. Tullpersonal tog henne åt sidan och förhörde henne. Hennes bagage genomsöktes och tullpersonalen hittade ett exemplar av Koranen, varpå de frågade henne om vad iranierna tycker om explosionen i Irans ärkefiende och USA:s allierade Saudiarabien i september 2019.

Explosionen tullpersonalen syftade på var drönarattacker på två Saudiarabiska oljeanläggningar som de av Iran backade houtirebellerna i Jemen tog på sig ansvaret för.

Reihanas erfarenhet är ett exempel på hur politiserat läget är.

– Jag sa att jag hade packat mina saker de senaste dagarna, och att jag inte hade läst eller följt nyheterna. Jag förklarade att jag inte visste mycket och att människor i allmänhet hoppades att situationen skulle förbättras, sa hon till Al Jazeera.

En trend som ökar

Tullpersonalen ville efter åtta timmars förhör även att studenten skulle skriva på ett papper där det stod att hon haft för avsikt att migrera till USA, till exempel genom att stanna längre i USA än vad visumet tillät. Reihana säger att det är ”fullständigt falskt” – men trots det sattes hon på ett plan tillbaka till Teheran samma dag.

Susan Church, den immigrationsadvokat som företräder Reihana, säger att det är fullkomligt oacceptebelt och att iranska studenter de senaste tio månaderna blivit föremål för allt mer misstro och särbehandling av den amerikanska tullen. Det rör inte bara studenter – även andra iranier har märkt av utvecklingen. I januari hölls 60 iranier och amerikanska iranier på gränsen mellan Kanada och USA när de försökte återvända hem.

USA:s tullmyndighet CBP säger att de inte kan diskutera enskilda fall. Men de ska enligt ett skriftligt svar till Al Jazeera se till att alla individer behandlas korrekt vid ankomsten till USA.