Radar · Nyheter

Direktörerna drar ifrån –  tjänar 76 gånger mer än en arbetarkvinna

Genomsnittlig inkomst för vd:arna på 50 svenska storföretag, 1950–2018, uttryckt i antal industriarbetarlöner.

Aldrig har toppcheferna inom näringslivet tjänat så mycket jämfört med vanliga löntagare, visar nya LO-rapporten Makteliten – i en egen bubbla.

LO:s årliga rapport Makteliten – i en egen bubbla visar att de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten tjänade motsvarande 61 industriarbetarlöner 2018. Det motsvarar en månadsinkomst på i genomsnitt 1,9 miljoner och är mer än någonsin tidigare. 

”De ökande inkomsterna för näringslivstopparna är del av en större och mycket oroande samhällstrend med ökande ekonomisk ojämlikhet. Sverige är det land i OECD där inkomstskillnaderna ökat snabbast de senaste decennierna”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.

År 1950, undersökningens startår, var motsvarande siffra 26 industriarbetarlöner; 1980 var gruppens relativinkomster som lägst och motsvarade då nio industriarbetarlöner. 

Industriarbetarlönen används som jämförelseinkomst i undersökningen, då denna lön finns redovisad i den offentliga lönestatistiken under hela tidsperioden.  

Numera finns dock lön- och inkomststatistik tillgänglig även för andra grupper och yrken. Och då industriarbetare är en jämförelsevis välbetald grupp så blir skillnader än högre när de jämförs med många andra genomsnittliga löner i arbetaryrken.

Enligt rapporten tjänar de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten 81 gånger mer än den genomsnittliga lönen för en personlig assistent, 76 gånger mer än genomsnittslönen för en arbetarkvinna och 67 gånger mer än genomsnittslönen för en arbetarman.