Intro

Välkommen till dagens Syre!

FN:s globala hållbarhetsmål är i likhet med Parisavtalet en sorts vision för framtiden som de flesta av världens länder enats om att sträva efter. Vi ser ut att misslyckas med båda, vilket i Parisavtalets fall kommer att få förödande konsekvenser. Men när det gäller de globala hållbarhetsmålen är det kanske lika bra. Åtminstone för miljön, om man ska tro den forskargrupp som skärskådat de 75 indikatorer som är tänkta att mäta hur väl vi lyckas på området. Bara sju procent av dem väntas ge positiv effekt för miljön. 14 procent negativ, och övriga ingen särskild effekt, är forskarnas hårda dom. Läs mer om det på Radarsidorna.

Där skriver vi även om ett område som bevisat har effekt på miljön. Aktionsgruppen Flyglarm Arlanda berättar om sina planer på att ”medborgarbygga” om en entré på flygplatsen, i protest mot regeringens miljardbelopp till flygbranschen.

Och så har vi unika vittnesmål från den tragiska jätteexplosionen i Beirut i går kväll. “Som att sparka på en döende man”, säger biståndsarbetaren Nir Rosen, apropå att landet redan före katastrofen står på randen till ekonomisk kollaps.

God läsning!